Когато 15-годишният Саша Крайнюк разглежда снимката, предоставена му от украинските

...
Когато 15-годишният Саша Крайнюк разглежда снимката, предоставена му от украинските
Коментари Харесай

Украйна: Майки се опитват да си върнат отведените от руските сили деца

Когато 15-годишният Саша Крайнюк преглежда фотографията, предоставена му от украинските следователи , той незабавно разпознава момчето, облечено в съветска военна униформа , което го гледа от нея. На десния ръкав на младежа, седящ на учебното бюро, е изписан знакът на съветската война Z , обагрен в цветовете на съветското знаме. Името на момчето от фотографията е Артем . Артем е украинец .

Саша и Артем са измежду 13-те деца , отвлечени от личното им учебно заведение в град Купянск , Североизточна Украйна , през септември предходната година от въоръжени съветски бойци , носещи балаклави. Очевидци си спомнят, че децата са били настанени в рейс с крясъци „ Бързо! “ , след което са изчезнали безследно за седмици. Когато на децата, които имат специфични просветителни потребности , най-сетне им е било разрешено да се обадят вкъщи, те към този момент са се намирали доста по-навътре в окупираната от Русия територия . За да ги върнат назад, роднините им са били принудени да подхващат изтощителни пътувания през хиляди километри в страната, която им е оповестила война. Само осем от децата са били върнати от Перевалск досега, а Артем е едно от последните, прибрано от майка си едвам тази пролет. Майката споделя, че когато се е свързала с директорката на учебното заведение по телефона, тя й дала отговор, че не вижда никакъв проблем в обличането на украинските деца в униформи със знака на съветската войска.

Кореспондентката на “BBC ” Сара Рейнсфорд изследва изказванията за нелегално депортиране на украински деца от Русия . Тя е съумяла да се срещне с някои от роднините им, които вършат всичко допустимо да уредят завръщането им. Сара споделя, че прелиствайки уеб страницата на едно от учебните заведения в Перевалск, се е натъкнала на фотографията на Артем, изложена на показ. Снимката е направена през февруари 2023 година, година след нахлуването на Русия в Украйна, по време на празненство по случай Деня на бранителите на отечеството. Урокът е бил отдаден на засвидетелстването на „ признателност и почитание “ към съветските военнослужещи. Репортерката споделя, че е направила опит да разпита директорката в детайли, само че телефонната линия ненадейно е прекъснала.

Издирваният военнопрестъпник

За Украйна историята на абсурда , обвързван с учебното заведение за деца със специфични просветителни потребности в Купянск, е част от възходящия брой доказателства против съветския президент Владимир Путин като обвинен във военни закононарушения . През март Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за арест му, обвинявайки него и съветския прокурист за правата на децата Мария Лвова-Белова , в противозаконна депортация на украински деца .

Русия упорства, че претекстовете ѝ са били чисто филантропични , по тази причина е  евакуирала децата, с цел да ги защищити от заплаха. Високопоставени чиновници отхвърлят обвинителния акт на Международния углавен съд, като даже заплашват с ответни арести неговите представители. До момента МНС не е обявил детайлности по делото, както и Украйна, само че високопоставени лица в Киев настояват, че след пълномащабната инвазия от окупираните региони са били отведени над 19 000 деца . По-късно е станало ясно, че доста от тях са пристигнали от домове за развъждане и образование на сираци, както и от училища-интернати.

Екип на “BBC ” е разследвал няколко случая , в това число друго учебно заведение за деца със специфични просветителни потребности в Олешки , Южна Украйна, и е открил, че всякога съветските чиновници са полагали минимални или нулеви старания да открият роднините на децата. На украинските деца постоянно е било казвано, че в страната им към този момент няма нищо, поради което да се върнат, като са били подлагани целеустремено на „ патриотично “ съветско обучение . Подробностите и нюансите са разнообразни, защото във войната има както безпорядък, по този начин и неприятни планове, само че има и ясна, преобладаваща идеология, а точно, че Русия, управлявана от Владимир Путин, намерено афишира всичко в окупираните региони на Украйна за свое, в това число и децата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР