Когат чуят за България, много чужденци се сещат първо за

...
Когат чуят за България, много чужденци се сещат първо за
Коментари Харесай

Българската лавандула и ароматът на успеха

Когат чуят за България, доста чужденци се сещат първо за розовото масло и киселото мляко. Но страната ни е известна по света и с развъждането на една друга просвета, която евентуално в началото свързваме с Франция - лавандулата .

Оказва се, обаче, че родината ни от няколко години е отличник в производството на лавандулово масло, оставяйки френския Прованс зад тила си . Затова и BBC взеха решение да извърнат справедливо внимание на един роден поминък, чиито популярност и мирис се носи надалеч отвън рамките на страната.

Докато развъждането на лавандула във френските поля в последно време бележи забележителен спад поради заболявания по насажденията, в сърцето на Розовата котловина, в село Търничени, се носи мирис на преди малко откъснатите стръкчета. Тук се намира и дестилерия, основана през 1909 година
 Снимка 490347

През 70-те и 80-те години на предишния век България още веднъж е на челно място в света по произвеждане на лавандулово масло. След това Франция ни сграбчва купата, с цел да можем да си я върнем още веднъж през 2012 година, когато лавандуловите насаждения в страната са към този момент 180 квадратни километра .

Евтината работна ръка, удобният климат и традициите в отрасла са главните преимущества на България. Така родното лавандулово масло като краен артикул излиза двойно по-евтино от френското .
 Снимка 490349

А по-ниската цена е привлекателна за доста задгранични купувачи. Почти цялото лавандулово масло (около 99%), както и лавандулова вода , които се създават у нас, отиват за експорт. Основните купувачи са Германия, Австрия и Франция.

Причината е, че у нас към момента няма толкоз добре развита козметична промишленост, която да ги употребява за суровина. Мнозина обаче не престават да се безапелационни, че родното лавандулово масло не може да се съпоставя с френското по качество.
 Снимка 490357

И точно на това да основават върхов артикул, а не огромни количества, залагат французите в последните години. Според анализатори, френското лавандулово масло има " пъстър, плодов и камфорообразен аромат с горната нотка на благоуханен ликьор ", до момента в който българското е " флорално и плодово, само че по-малко свежо с леко груба тревиста нотка ".

На фона на тази конкуренция на пазара се появява и нов състезател - Англия, където от ден на ден се отглеждат сортове лавандула, подобаващи за тамошния климат.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР