Кога за последно сте слушали музика от касетофон? А помните

...
Кога за последно сте слушали музика от касетофон? А помните
Коментари Харесай

Десет предмета, които изчезнаха от нашия живот

Кога за последно сте слушали музика от касетофон? А помните ли телефоните с шайби и телефонните кабинки? В живота нищо не е постоянно. показва 10 предмета, изчезнали от живота ни:

Телефонната кабинка

Днес съвсем всеки носи телефон в джоба си. А имаше времена, когато, с цел да телефонираш, трябваше да намериш някоя телефонна кабинка. В откритите кабинки (като на снимката) се постановяваше говорещият да снижи глас - с цел да не го слушат близките. Днес е по-различно: не са по никакъв начин малко тези, които не се тормозят да водят персоналните си диалози на висок глас - по улицата, в метрото или в рейса.
 телефонна кабинка iStock/Getty Images
Аудиокасетката

От 1963 доникъде на 1990-те години аудиокасетката беше доста известен метод да се обясниш на някого в обич. Създаването на музикалната компилация обаче беше доста трудоемък развой: подрастващите с часове седяха пред касетофона, дебнейки да запишат от радиото подобаващото парче, или пък да трансферират записа от друга касетка. А оправянето на развита лента си беше напряко задача невъзможна.

Уокменът

Уокменът сбъдна фантазиите на мнозина: да слушат музика даже на път, освен това без да пречат на близките. Първият уокмен е пуснат в продажба в Япония през 1979 година и незабавно се трансформира в шлагер по целия свят. През 2010 година е създаден последният преносим касетъчен аудиоплеър - от компанията Sony.-->

Телефонът с шайба

Отдавна към този момент не се употребяват и телефоните с шайба, както и самата технология за импулсно набиране на номера. Днес такива телефонни апарати могат да се видят единствено в музеите. Или при колекционерите на остарели движимости.
 Телефон iStock/Getty Images
Крушката с жичка

Повече от век крушката с нажежаема жичка ни сгряваше - в дословния смисъл на думата - със своята топла светлина. И по този начин до 2009 година, когато Европейски Съюз произнесе смъртната ѝ присъда: този екологичен виновник трябваше последователно да бъде изваден от приложимост. При него единствено 4% от потребяваната сила се трансформира в светлина, а остатъкът отива за излишно произвеждане на топлота.

Видеомагнетофонът

В епохата на видеомагнетофоните имаше доста какво да се желае по отношение на качеството на изображението. Но пък - изключително отвъд " Желязната завеса " - хората бяха щастливи, че могат да записват на видеокасетки доста редки или неразрешени филми. А да притежаваш частна видеотека си беше повече от влиятелно.
 видеомагнетофон iStock/Getty Images
Аналоговата снимка

Най-тежко от цифровата гражданска война пострада фотографията. Преди беше по този начин: във фотоапарата се поставяше фотолента с най-вече 36 фрагмента. А лентите не бяха по никакъв начин евтини. Но пък извадените фотоси бяха високо ценени - изключително тези, които бяха промити в домашната фотолаборатория.

Телеграмата

Имате депеша! В продължение на цели 200 години приемането на депеша е било същинско събитие. За да стигне да получателя си, незабавното известие се е нуждаело от няколко часа или даже от няколко дни. С появяването на електронната поща отпада и потребността от изпращане на телеграми. В Германия пощите стопираха да одобряват поръчки за интернационалните телеграми на 31 декември 2000 година.

Пишещата машина

Това е може би най-романтичното откритие: италианецът Пелегрино Тури конструира пишеща машина за своята изгора - сляпа графиня. Понеже двамата постоянно били разграничени, той желал да даде опция на обичаната си постоянно да му написа писма. По-малко сантиментален е краят на пишещата машина: през 1976 се появява персоналният компютър. Оттогава насам тя се употребява все по-рядко.
 пишеща машина iStock/Getty Images
Тупалката за черги

По форма този предмет доста наподобява на тенис ракета, само че има напълно друго предопределение: служи за изтупване на прахуляк от черги, килими и... непослушни деца! Последните надали съжаляват, че този предмет от бита към този момент е липсващ от живота ни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР