Кога за последно Министерството на вътрешните работи си свърши работата

...
Кога за последно Министерството на вътрешните работи си свърши работата
Коментари Харесай

Костенец е диагноза на МВР

Кога за последно Министерството на вътрешните работи си свърши работата по този начин, че да не понесе рецензии и насмешки от обществото? Последните дни отново повдигат въпроса защо се харчат тези 1.5 милиарда лв. от бюджета на силовото ведомство за 2019 година, откакто полицията ни не може да издири в малко градче като Костенец хипотетичен палач, който не притежава някаква специфична подготовка.

Докато топ барети, топ криминалисти, топ жандармеристи, стотици и дори униформени търсят под дърво и камък 43-годишния Стоян Зайков, който е обвинен за убийството на приятелката си Милена, той съумява да отнеме живота на братовчед си на метри от първото място на престъпление. Вече 10 дни Костенец е под полицейска блокада, а органите на реда са изкарали най-модерното си съоръжение против неуловимия Зайков. Пустинни котки, каквито армията ни употребява в Афганистан, обикалят улиците на града, хеликоптери кръжат, а униформените ни са въоръжени до зъби. Единствените обезпокоени са жителите в населените места до Пазарджик, които живеят в боязън макар засилените ограничения за сигурност. За всички стана ясно, че в Министерство на вътрешните работи царува безспорна непросветеност във връзка с оперативно-издирвателните действия.

Именно неспособността на вътрешното министерство е

 

косвена причина Зайков да успее да извърши второ ликвидиране

 

тъкмо под носа на службите. Трупът на 42-годишния Валентин, който е трети братовчед на обвинения, беше открит седмица след началото на издирването на метри от тялото на първата жертва - в прилежащата къща. Министерство на вътрешните работи обаче още не може да даде отговор по какъв начин се е стигнало до второто ликвидиране. Каквото и да е обяснението, то за следващ път ще затвърди убежденията, че полицията не работи професионално. Ако Зайков се е укривал в къщата на братовчед си,  защо тя не е била претърсена? Все отново убитият Валентин е родственик на търсения и има претекст да му помогне. Тези догатки се ускоряват от обстоятелството, че той е отказал на униформените да ревизират парцела му, като ги уверил, че самичък ще претърси дома си и в случай че има нещо, ще алармира. В случая Министерство на вътрешните работи се доверило сляпо на братовчеда на хипотетичния убиец и не си е направило труда да се сдобие предварително с прокурорска заповед за претършуване или правосъдно позволение. Или най-малко да остави цивилни секретни постове, които да следят съответния човек и парцел. 

„ Назад във времето се е укривал с месеци. Способен е да оцелява самичък ", оправда се основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов. Партизанските умения на Зайков се оказват задоволителни, с цел да надхитри отрядите от подготвени спецчасти. Единствената диря, открита до момента, е пушка, която е била захвърлена до пчелни кошери до реката в Костенец. Провалът на силовото ведомство обаче не би трябвало да буди смях, така като е синдром на тежка диагноза. Тя се прояви преди повече от година, когато 56-годишният Росен Ангелов невъзмутимо простреля в Нови Искър шестима души, а с тях и едно куче. Четири дни продължи издирването на причинителя, който беше открит мъртъв с патрон в главата в прилежаща къща на тази, в която е живял в с. Луково. Няма нищо смешно и в това, че до момента в който проверяващите екипи бяха по петите на Росен, се натъкнаха на още един мъртвец във водите на р. Искър. 

Със сигурност

 

не е смешно и че наказани нарушители надхитряват

 

полицията ни даже когато към този момент са зад решетките. Министерство на вътрешните работи стана обект на насмешки, когато рецидивистите Радослав Колев и Владимир Пелов избягаха през централния вход на Софийския затвор, преследвани само от чистачката. Всеки, който е гледал записите на бягството от охранителните камери, си е задал въпроса защо се харчат налозите му, откакто десетки въоръжени служители на реда не могат да се опълчват на двама пандизчии. За да оправдае некомпетентността на униформените, Данаил Кирилов, в този момент правосъден министър, съпостави двамата бегълци с литературния воин граф Монте Кристо. Това не прави затвора в София замъкът Иф, а по-скоро значи, че държавата ни е застинала в друго време. Министерство на вътрешните работи по този начин и не съумя да открие Радослав Колев, който евентуално от дълго време е зад граница. Другият дезертьор Пелов пък сполучливо се укриваше от полицията в продължение на няколко месеца, до момента в който не беше убит в Ботевград след престрелка с мъж, с който имали неуредени сметки.

Необходими ли са още образци за това, че

 

силовото ведомство се нуждае от незабавни промени?

 

Акцията в Костенец отново показва, че когато Министерство на вътрешните работи не си прави работата професионално, резултатите се мерят в човешки животи. Именно заради това неуспехът на полицията не трябва да остава ненаказан, а следва виновните фрагменти да подадат оставки. След като огромният запас, който е хвърлен в издирването на Стоян Зайков, не е задоволителен, с цел да бъде открит, значи, че полицията ни се ръководи несъответстващо. И не, грешките ѝ не са смешни, а животозастрашаващи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР