Кога за последен път водихте детето си на очен лекар?

...
Кога за последен път водихте детето си на очен лекар?
Коментари Харесай

40 минути игра навън спасят детето от късогледство

Кога за финален път водихте детето си на очен доктор? Знаете ли какъв брой време прекара през днешния ден пред компютъра? Колко постоянно му казвате да излезе на открито и да играе? Тези въпроси задава на родителите, които водят децата си за обзор в очно поделение на УМБАЛ „ Пловдив “ началникът доктор Гергана Попова.

Нейни наблюдения сочат, че малчуганите, които страдат от късогледство /миопия/, стават от ден на ден. Тази наклонност е присъща освен за нашата страна, само че и за целия свят. И въпреки че не може да се приказва за зараза, от ден на ден майки и бащи търсят консултация със експерт. Водещият пловдивски офталмолог уточни, че през 1990 година в Израел е изработен мониторинг измежду младежи, което открива, че 20% от тези, постъпващи в армията на възраст 18 година, са били с късогледство, а през 2002 година процентът към този момент е 28%.  Изследването е извършено измежду 1 млн. души.

Друг скрининг, извършен измежду 25 000 деца в Китай показва, че миопията /б.а. – късогледството/ се усилва с 2% на всеки час близка работа.

Една от главните аргументи е генетична, късогледството се унаследява - децата на родители, които страдат от това заболяване, са 6 пъти в по-голям риск, в сравнение с останалите, уточни доктор Попова. За останалите случаи очната лекарка е безапелационна, че таблетите и смарт телефоните носят огромна виновност, с цел да се развие късогледство. По-добре е децата да стоят на компютър или на тв приемник, тъй като техните екраните са огромни. При по-малките устройства всичко е доста ситно и напрежението за зрението е доста огромно. Така децата от дребни вършат конвулсия на аклиматизацията, а оттова нататък се повишават диоптрите. В резултат на това от обикновено зрение за тази възраст - хиперметропия или далекогледство, те развиват късогледство. Симптомите са ясни – децата стартират да се оплакват от главоболие, от замъгляване, четат от доста близко разстояние.

Как може зрението на децата да бъде предпазено  рано? Вече има уред, който може да изследва рефракцията при деца и до 1 година, освен при недоволства, само че и профилактично, уточни доктор Попова. Според нея е наложително да се изследват, с цел да се знае какво е положението на рефракцията.  На 3 година те към този момент демонстрират картинки и е наложително да се наблюдават.

Няколко неотдавнашни изследвания откриха, че прекарването повече време навън може да помогне за попречване или понижаване на развиването на късогледство при децата. Миопията доста понижава при възпитаници, които имат 40 минути действия на открито. Проучвания демонстрират, че случаите понижават от 39 на 30 %.

Д-р Попова предизвести, че смарт телефоните и таблетите въздействат на биохимичните процеси в ретината и имат роля за увреждане на зрението. Напоследък от ден на ден младежи – сред 30 и 50 години, към този момент имат катаракта. Затова минимално да се употребяват тези устройства. Има и пациенти към 50 години с недъгавост на макулата, която преди се диагностицираше при хора на 80-те и нагоре.

Единствено специфичните електронни четци са безвредни, тъй като светлината не идва изпод, а от горната страна, върху текста. Различната технология ги прави безвредни.

По отношение на лекуването началникът на отделението в УМБАЛ „ Пловдив “ означи, че отхвърленият и непризнат преди 10-15 години атропин, който се ползваше за разширение на зениците при проучване, е оправдан. Съвременни проучвания демонстрират, че медикаментът може да се ползва в дребни дози за лекуване на късогледство. Тази способ е известен в източноазиатските страни, където миопията е доста публикувана, означи доктор Попова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР