Кога учениците от пети до дванадесети клас ще се върнат

...
Кога учениците от пети до дванадесети клас ще се върнат
Коментари Харесай

Денков: Тестовете на учениците 5.-12. клас може да са с проба от носа, неясно е кога се връщат в клас |

„ Кога учениците от пети до дванадесети клас ще се върнат в клас? Защо ги дискриминирате? “; „ В какви периоди ще бъдат доставени тестванията за тях? “; „ Защо отваряте врата за частните учебни заведения да купуват сами проби, а я затваряте пред останалите, които би трябвало да чакат страната? “; „ Какво се прави с плюнката на детето, откакто бъде тествано? “; „ Какво вършим с държавните зрелостни изпити на 12. клас и външните оценения на 7. Клас? Нека не забравяме, че 12 клас са първите, които приключват по новата образователна стратегия. Излязоха мостри на ДЗИ-тата, само че в учители към момента не са получили никакви насоки за подготовката на зрелостниците. При въпроси от страна на учителите към специалисти на РУО получават отговор: “Още нищо няма, каквото е оповестено в уеб страницата на МОН, това е. ” Не смятате ли, че учениците от 7 и 12 клас не би трябвало да бъдат цели както 1-4 клас? “; „ Ще има ли мандатност на учебните шефове “.

Тези и още въпроси зададоха жители на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков в изявление в границите на самодейността „ Властта приказва! Открито “. То се организира онлайн посредством Facebook страницата на Министерски съвет.

Поръчани са близо 3 милиона теста, които ще се разпределят в границите на 24 часа след доставката им. До момента са влезнали 851 000 – отвърна Денков на въпрос за 5.-12. клас и увери, че не дискриминира децата. За 1.-4. клас са обезпечени проби до края на идната седмица, а средства има до Коледната почивка. Сумата е малко над 15 милиона лв..

Тестовете за учениците от 5. до 12. клас обаче може да са с проба от носа, а не щадящите , които са на база плюнка, стана ясно от изявлението. И подобен вид разискват екипите на здравното и просветителното министерство. Учениците ще вземат пробите сами.

Изоставихме концепцията общинските и държавните учебни заведения да купуват сами тестванията за учениците, с цел да върнат децата от отдалечено към присъствено образование, преди страната да е осигурила количества, сподели министърът и изясни решението със съпротивата на шефове и синдикати. Има и различен мотив срещу концепцията - в случай че всяко учебно заведение купува единствено проби, ще заплати в пъти повече, в сравнение с би коствало същото количество на страната при централизиран търг.

Идеята се обсъждаше поради искане на частни учебни заведения, които имат опция да купят проби, само че имат и законовото право да събират такси от родителите, каквото не е обещано на общинските и държавните учебни заведения. Ако беше обещано такова позволение, това би сложило общинските и държавните учебни заведения в обстановката връщането на децата в клас да зависи от бюджетите им. Частните учебни заведения въпреки всичко ще получат тази опция, следва излизането на заповед на министрите на образованието и опазването на здравето.

На въпрос за какво не се позволява тестване у дома, а само в клас Денков отговори, че се изисква отчитането на резултатите да става в границите на 15 до 30 минути след вземането на тестът. Освен това е належащо точно тестване, а не про форма, тъй като противното би основало причина да пламнат КОВИД огнища в учебните заведения, а от това ще следва ново цялостно затваряне.

Сега се разболяват над 1000 деца седмично. „ Имаме деца в болничната система. Имаме деца, които губят живота си, за благополучие – рядко, само че се случва “, сподели Денков.

„ Никога не съм подкрепял наложителната имунизация нито за учителите, нито за децата, само че съм уверен, че доброволната би трябвало да се случи, тъй като това е верният метод “ – увери министърът в отговор на въпрос.

По въпроса какво се прави с плюнките на децата и защо се употребява „ биологичният материал “ Денков увери, че те не се употребяват за нищо друго, с изключение на за изгаряне в инсинераторите за биологични боклуци.

Въпросът ще бъде ли въведена най-накрая мандатност на учебните шефове не получи явен и безапелационен отговор.

Запис от изявлението вижте тук:

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР