Кога ще спрат да спадат лихвите? Според кредитния консултант Тихомир

...
Кога ще спрат да спадат лихвите? Според кредитния консултант Тихомир
Коментари Харесай

Лоша новина за лихвите по кредитите през 2018-та

Кога ще спрат да спадат лихвите? Според кредитния съветник Тихомир Тошев можем да чакаме това да се случи в края на идната година или при започване на 2019 година

" В началото на годината ние забелязахме много сериозен спад на лихвите - отново във всички сегменти на кредитирането, като във втората половина на годината те се оформиха на равнища сред 3 и 3,8% - при такива лихви по ипотечните заеми приключваме годината, като в последните няколко месеца видяхме, че към този момент по-скоро има задържане - т.е. лихвите стопираха да падат ", изясни Тошев пред БНР.

" Аз чакам, че през идната година те ще се задържат отново в рамките сред 3 и 3,8%. Излязоха първите прогнози, че най-вероятно ще забележим леко придвижване обратно и леко покачване, само че аз считам, че може и да не забележим такова покачване, защото банковият пазар е доста ликвиден - депозитите не престават да порастват с по-голям ритъм от заемите. Има огромна ликвидност системата и огромна конкуренция сред банките, която конкуренция чакам, че ще задържи лихвите по ипотеките на равнища сред 3 и 3,8 и при потребителските заеми упованията ми са те да се запазят също в рамките сред 5 и 6,5 до 7%, при бизнес заемите границите са доста огромни, защото зависи от вида на бизнеса, от вида на заема - при бизнес заемите лихвите ще се движат сред 3 и 6% ", предвижда Тошев.

Той счита, че първото увеличение на лихвите по заемите може да се чака към края на идната година или при започване на 2019 година, като това главно зависи от дейностите на Европейската централна банка.

Според финансиста Емил Хърсев не е изключено обаче първите сигнали за по-високи лихви по заемите да се усетят и по-рано, а това, че банките са подготвени да кредитират, демонстрира и фактът, че ненапълно са изгубили от предпазливостта си при избора на кредитополучатели.

Източник: Expert.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР