Кога настъпва половата зрялост, определят не само гените, но и

...
Кога настъпва половата зрялост, определят не само гените, но и
Коментари Харесай

Кога настъпва половата зрялост, зависи и от килограмите

Кога настава половата зрялост, дефинират освен гените, само че и методът на живот, освен това в съответствие 50 на 50, настояват учени след огромно проучване.

Моментът на първата менструация при девойките най-малко частично се дефинира от същите гени, които дават отговор за контрола над телесното тегло, демонстрират резултатите от изследването, в което интернационален екип от 175 специалисти е анализирал данни за 87 000 дами, оповестява в. “Ди Велт ”.

Учените разпознали 30 гена и 10 други евентуални генетични фактора, които вземат участие в половото съзряване. Това не е цялостната картина на генетичния “срок ” за влизането в пубертета, само че екипът, управителен от Ана Мъри от Университета на Екзетър, Англия, счита, че той се дефинира на половина от гените и на половина от метода на живот.

Първият месечен цикъл при девойките може да настъпи на 9, само че и на 17 години. Докато “виновни ” на половина за тази голяма разлика са гените, другата част от отговорността се пада основно на храненето. Недостатъчно хранене и поднормено тегло отсрочват момента, изобилното вдишване на храна и наднормените килограми го издърпват по-рано.

Откритите от учените 30 гена за пръв път се свързват с половото съзряване. Някои от тях са виновни за хормонални цикли, само че доста разновидности са свързани с трупането на килограми.

Досега бяха известни два гена, регулиращи по кое време ще настъпи половата зрялост.

Необходими са още проучвания, считат учените, чиито резултати са оповестени в сп. „ Nature Genetics “. Това е значимо, тъй като ранен пубертет може да увеличи рисковете от разнообразни заболявания в по-късен стадий от живота – измежду тях рак на гърдата, сърдечносъдови болести и диабет.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР