Кога и как ще се присъединим към еврозоната ще стане

...
Кога и как ще се присъединим към еврозоната ще стане
Коментари Харесай

Управителят на БНБ не очаква шокова инфлация от влизането в еврозоната, прогнозира по-високи лихви

Кога и по какъв начин ще се присъединим към еврозоната ще стане ясно за към година. Това счита шефът на Българска народна банка Димитър Радев.
Според него влизането ни в еврозоната няма да докара до сериозен растеж на инфлацията. Промяна на цените обаче ще има . " Ние се намираме в развой на действителна конвергенция. Този развой, наред с другото, значи приближаване до междинните нива в Европа както на приходите, по този начин и на цените ", сподели Радев пред Българска национална телевизия.
Същевременно, съгласно Радев, ще има покачване на лихвите напълно скоро, което ще е чудесна вест за " облагата " от държането на пари в банките т.е. за депозитите. Управителят на Българска народна банка обаче предизвести, че ще има нарастване и при лихвите на заемите и изрази убеденост, че преди края на годината Народното събрание ще одобри измененията в Закона за Българска народна банка и Закона за кредитните институции, с които Българска народна банка и ЕЦБ могат да се намесват в кредитната политика на комерсиалните банки - те ще могат да желаят смяна в съотношението сред размера на заема и цената на обезпечението, може да промени съотношението сред размера на заема и годишния приход на този, който го желае, може да изиска от трезорите друга съразмерност сред размера на месечните вноски и месечния приход на кредитополучателя. Радев даде за образец Съединени американски щати, където нарастване на лихвите е почнало още в края на 2015 година. Управителят на Българска народна банка засяга лихвите, при които Федералният запас (ФЕД) отпуска заеми на комерсиалните банки – преди три години бяха 0-0,25%, в този момент към този момент са 2-2,25%. Наскоро американският президент Доналд Тръмп даже се възмути, че ФЕД подвига прекомерно бързо лихвите и с това бави растежа на американската стопанска система. „ Рано е да приказваме за финансова рецесия, само че има очевидни индикации за закъснение на икономическия напредък. Това демонстрира, че ние ще навлезем в един стопански цикъл на не толкоз положителни стопански времена спрямо последните близо 10 години”, сподели и Радев. Той не се ангажира с прогноза какъв брой дълго време ще продължи този цикъл.
Правомощията на Българска народна банка при влизането в еврозоната
Управителят на Българска народна банка уточни, че ще има смяна в организацията на активността за банковия контрол и преструктурирането на банките. Радев де факто призна, че преди всичко смяната ще пристигна при надзора и действително там ЕЦБ ще е с водеща роля, като това щяло да стане „ в границите на близко сътрудничество” и нямало да има нещо по-различно, в сравнение с в другите страни в еврозоната. Припомняме, че към този момент е ясно, че шест банки в България ще минат още веднъж стрес проби като част от процедурата по влизане в чакалнята на еврозоната - УниKpeдит Бyлбaнĸ, Бaнĸa ДCK, OББ, Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa, Цeнтpaлнa ĸooпepaтивнa бaнĸa и Инвecтбaнĸ. През юли следващата година ще бъдат оповестени резултатите от тези проби.
На въпрос какво би станало, в случай че някоя банка не издържи, Радев отговори, че ще има рекомендации и към този момент зависи от точните резултати какво тъкмо ще се предлага. Той акцентира и, че в тези проби участва хипотезата на макроикономически сюжет на съществено утежняване на развиването на международната стопанска система - с цел да сме подготвени.
Радев увери и, че освен в България, само че и по света в банковия бранш има сливания и окрупняване на капитал. Той изясни, че в България чистите директни задгранични вложения намалявали с 10%, до момента в който в международен мащаб понижението било 23%, а в Европа над 1,5 пъти по-високо. Качеството на вложенията обаче се подобрявало - да вземем за пример в преработващата индустрия, по думите на гуверньора на Българска народна банка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР