Кога и дали изобщо ще има извънреден конгрес на БФС

...
Кога и дали изобщо ще има извънреден конгрес на БФС
Коментари Харесай

Има само два начина за извънреден конгрес, единият е минимум 186 клуба да го поискат

Кога и дали въобще ще има ексклузивен конгрес на БФС след оставката на Борислав Михайлов? Това е въпросът, който интересува футболна България.

Преди няколко седмици за заместител на Михайлов до свикването на ексклузивен конгрес бе определен Михаил Касабов, който към този момент е вписан като подобен в Търговския указател.

Първият вицепрезидент на съюза Йордан Лечков обаче подаде тъжба в съда против избора на Касабов с претекст, че той би трябвало да оглави БФС.

Поради тази причина Sportal.bg ревизира какво тъкмо написа в устава на БФС, признат на 16 февруари 2018 година

Как може да се свика ексклузивен конгрес?

Начините са два:

1. По самодейност на Изпълкома - по устав ИК е задължен да заседава най-малко един път на 3 месеца. Ако там бъде препоръчано привикване на ексклузивен конгрес, подобен ще има, само че в случай че множеството от членове гласоподават “за”.

2. По искане на 1/3 от ФК-редовни членове на БФС - в подадено в ТР заявление е записано, че на 31 декември 2018 година членове на БФС са 556 клуба (б.а. толкоз са били и на 31 декември 2017 г.). Т.е. за привикване на ексклузивен конгрес би трябвало документално единодушие от 186 клуба.

Кой би трябвало да замести президента на БФС при негова оставка?

В Устава написа, че при остаква на Борислав Михайлов, каквато той подаде, негов заместител би трябвало да е първият вицепрезидент, а при неспособност или отвод от негова страна – от различен вицепрезидент, определен от ИК, до провеждането на конгрес.

Ето и точната дефиниция на цитираните нагоре неща:

Чл. 37. (1) Конгресът се привиква от ИК с покана:

1. по негова инициатива;
2. по искане на една трета от ФК-редовни членове на БФС.
(2) Конгресът се организира в обитаемото място, където се намира седалището на БФС.
(3) Искането по т. 2 на алинея 1 би трябвало да съдържа дневен ред на конгреса. Ако в двуседмичен период от представянето на настояването в деловодството на БФС ИК не насочи документално покана за привикване на конгреса, той се привиква от съда по седалището на БФС по документално искане на заинтересуваните членове или натоварено от тях лице. Изпълнителният шеф осведоми ФИФА и УЕФА за датата и дневния ред на конгреса.
(4) Поканата би трябвало да съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждането на конгреса и по чия самодейност той се привиква.
(5) Поканата се афишира в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията и се слага на мястото за обявления в постройката, в която се намира ръководството на БФС, минимум един месец преди планувания ден.

Заместване на президента

Чл. 47. (1) В случай на неявяване на президента, пълномощията му се извършват от първия вицепрезидент или от различен вицепрезидент, въз основа на упълномощаване..
(2) При подаване на оставка, открита несъответственост по член 33, трайна неспособност да извършва отговорностите си или гибел, пълномощията на президента се извършват от първия вицепрезидент, а при неспособност или отвод от негова страна – от различен вицепрезидент, определен от ИК, до провеждането на конгрес.

Заседания на Изпълнителния комитет

Чл. 50. (1) Заседанията на ИК се организират минимум един път на три месеца.
(2) Заседанията се привикват от президента посредством писмена покана, а при негово неявяване – от първия вицепрезидент или различен вицепрезидент, избран от ИК за всеки обособен случай. Президентът е задължен да привиква съвещание на ИК при документално искане на 1/3 от всичките му членове.
(3) Поканата съдържа дневния ред, датата, часа и мястото за провеждането на съвещанието и се изпраща по е-поща, факс или се връчва персонално против автограф на всички членове на ИК минимум пет работни дни преди планувания ден.
(4) Всеки член на ИК може да изиска на съвещанието да бъдат обсъждани обособени въпроси. Искането се показва в писмена форма в администрацията на БФС.
(5) Изпълнителният шеф взема присъединяване в работата на съвещанията без право на глас.
(6) Протоколът от съвещанието се изготвя от протоколчик, подписва се от ръководещия съвещанието, от всички присъстващи членове на ИК и от протоколчика по ред, избран от ИК.

Вземане на решения от Изпълнителния комитет

Чл. 51. (1) Изпълнителният комитет може да взема решение, в случай че на съвещанието участват повече от половината от неговите членове.
(2) Решенията се вземат с болшинство от присъстващите, а решенията по член 49, т.т. 4 и 8 се вземат с болшинство от всички членове. При тъждество в гласовете решителен е гласът на президента.
(3) Решенията на ИК влизат в действие неотложно, в случай че действието им не бъде отсрочено
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР