Кога говорим за подути пръсти? Подуването на пръстите е проблем, с

...
Кога говорим за подути пръсти?
Подуването на пръстите е проблем, с
Коментари Харесай

Случва ли ви се да ви се подуят пръстите на ръцете. Ето как да се справите с този проблем веднага

Кога приказваме за подути пръсти?

Подуването на пръстите е проблем, с който са се сблъсквали мнозина. Причината се корени в това, че разнородни обстановки и болести биха могли да провокират увеличаване на пръстите на едната или и на двете ръце.
И това е забавно: Проф. доктор Георги Момеков: Над 40% от българите имат хронична венозна болест

В взаимозависимост от факторът или положението, което е довело до положението, методите за справяне с казуса са разнородни.
В редовете по-долу ще разгледаме кои са най-честите аргументи, вследствие на които се оплакваме от подути пръсти. Ще се спрем на потребни натурални артикули и лековити растения, благодарение на които се реализира облекчение. Ще се опитаме да ви помогнем да не изпадате още веднъж в ситуацията да размишлявате за какво пръстите ви са отекли и по какъв начин да си помогнете.

Какво предизвика отичане на пръстите?

Сами по себе си отеклите пръсти не се възприемат като здравословен проблем. По-скоро се преглеждат като индикация, че нещо неправилно се случва в тялото. Най-често отичането се преглежда като признак на:

болестта, поразило кръвоносната система – като вероятни такива се преглеждат венозната непълнота, сърдечната непълнота, още васкулит, лимфедем и други;
заболяване на кожата или на подкожната тъкан;
болест на отделителната система – нефротичен синдром, бъбречна непълнота и други;
болест на опорно-двигателната система като артрит, теносиновит, подагра и други;
неврологично заболяване;
травма;
инфекция;
отравяне;
алергична реакция;
непоносимост към одобрявани лекарства
вродени болести и деформации.

Това са най-разпространените аргументи, само че с тях описът не се изчерпва. Редица други болести и положения също водят до задържането на течност в крайниците, а оттова и до доста удебеляване на пръстите на ръцете.

Ще отбележим единствено част от тях:

бременност – през интервала на бременността в тялото се усилва кръвта и течността като цяло, с цел да се подкрепи растежа на бебето. Това води до изцяло отичане, което се отразява и на пръстите. При някои бъдещи майки пък подуването поразява само пръстите. За подобен проблем споделя и потребителка на известен женски конгрес:

работа с ръце – при хората, които употребяват ръцете и по-точно пръстите си доста и постоянно, се появява така наречен Синдром на карпалния тунел. Интензивното писане на компютър, да вземем за пример, може да докара до положението, като резултатът е подуване на пръстите;

задържане на вода – в случай че приемате огромни дози натрий, да вземем за пример със солта в храната, това също може да докара до отичане. Естествената реакция на тялото е да задържи повече вода, с цел да подкрепи разграждането на солите.

Как да си помогне при подути пръсти?

Ако се колебаете каква може да е повода, вследствие на която пръстите ви са подути, то най-добре е да потърсите лекарски съвет. Рутинни проучвания ще посочват, в случай че налице е здравословен проблем, провокирал задържането на вода.

И въпреки всичко има начини, благодарение на които можете да намалите подуването, да облекчите придвижванията и да възвърнете комфорта на ръцете си. Ще ви предложим най-препоръчваните измежду тях. Започваме с:

Топ 3 на рецептите при подути пръсти
Вана с розмарин

Редуването на топли и студени вани с вода, която е обогатена с розмарин, доста ще усъвършенства положението при подути пръсти. За осъществяването на рецептата са ви нужни 4 стръка от ароматното растение. 2 от тях потопете в купа с топла вода, другите 2 – в купа със студена вода. Първо ръцете се потапят в затоплената вода за 3 минути, след което купите се сменят. Редуването се прави няколко пъти, като по този метод ще се усъвършенства притокът на кръв към пръстите и ще се облекчи отичането. Добре е след края на процедурата, ръцете да се масажират с няколко капки етерично масло от розмарин.

Скилидка чесън

Ако подозирате, че пръстите ви са се подули вследствие на бактериална зараза, наранена област от кожата се разтрива със скилидка прясно обелен чесън. Антибактериалните свойства на продукта ще унищожат бактериите, причинители на възпалението, като по този метод ще попречват затрудненията и бъдещето отичане.

Корен от джинджифил

Джинджифил оказва помощ и при подути пръсти!

Чудодейният корен, който се ползва при редица здравословни неразположения, намира място и при лекуването на подутите пръсти. За задачата няколко части от лековития корен се настъргват и се слагат в чаша с малко гореща вода. Пръстите се потапят в съда за няколко минути. След като ги извадите, отцедете джинджифила от водата и го нанесете върху изумените пръсти. Оставете го да работи допустимо най-дълго, като доста скоро ще започнете да усещате облекчение.

Английска сол

При подути пръсти използвайте британска сол!

Английската сол, която по своята природа е естествено срещащ се минерал, прочут като магнезиев сулфат, е налично средство за облекчение на болката и понижаване на подуването на пръстите.

В доста случаи възпалението води до магнезиев недостиг в организма. Именно заради това се предлага потапянето на засегнатата зона от тяло, в обсъжданата обстановка – на пръстите, във вода, в която е разтворена британска сол. Тъканите ще всмукват магнезия от веществото и ще възвръщат загубата. Магнезият, на собствен ред, спомага за лекуване на възпалението.

За да изпробвате метода, е належащо просто да разтворите 1 – 2 с.л. британска сол в подобаващ съд с топла вода. Пръстите се потапят за към 15 – 20 минути. На ден процедурата се повтаря най-вече 2 пъти няколко дни подред.

Високо повдигнати ръце

Ако смятате, че повода за отичането на пръстите ви е обвързвана с проблеми с кръвообращението, то може да опитате да вдигнете ръката или ръцете на високо благодарение на възглавница или различен комфортен предмет.

Необходимо е ръката или ръцете да са над равнището на гърдите, като по този метод обезпечено ще се засилва кръвообращението.

Удобен способ е следният. Седнете на дивана и използвайте няколко възглавници. С тяхна помощ повдигнете крайника или крайниците, чиито пръсти са се подули. В тази позиция задръжте ръката за най-малко ½ час. Процедурата е добре да се повтаря по няколко пъти дневно.

Може да се приложи и покачване на ръката по време на сън, още веднъж благодарение на възглавници.

Масаж с етерично масло или олио

При подути пръсти може да се приложи и масаж с авансово загрято масажно масло или олио. Чрез постоянното повтаряне на процедурата ще се реализиране оживление на кръвта и намаляване на отока. Освен това ще се засилват мускулите, а по този метод ще се спомогне за по-бързото и сполучливо оживление на обездвижените от отока пръсти. Не бива да се подценява и дренирането, което също е резултат от масажирането на пръстите.

Натурални артикули против подути пръсти

Освен някои механични техники за понижаване на отока и освобождение на арестуваната вода от подутите пръсти, можете да си помогнете и с натурални артикули. Предлагаме ви няколко предписания с изпитани лековити детайли.

Рецепта с куркума

Активната съставна част в куркумата – веществото куркумин – има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Приложението й се предлага при подути пръсти вследствие на артрит, навяхване или различен жанр контузия.

Изключително подобаваща е следната рецепта. Смесва се 1/2 ч.л. куркума на прахуляк с малко количество студенопресован зехтин. Трябва да се получи каша с умерена плътност. С нея се намазват подутите пръсти. Сместа се оставя да изсъхне добре, след което се отмива с хладка вода. На ден процедурата се повтаря по 2 пъти до цялостното облекчение на болката и освобождението на арестуваната вода.

Рецепта с чесън и куркума

За приготвянето на идната рецепта при подути пръсти ви е належащо малко количество масло. Можете да употребявате кокосово, синапено, сусамово. Трябват още няколко скилидки чесън, смачкани авансово, ½ ч.л. куркума на прахуляк, ¼ ч.л. джинджифил на прахуляк и ¼ ч.л. карамбол на прахуляк. Към към този момент загрято масло (не би трябвало да се оставя да завира) се прибавят останалите съставки. Разбъркват се деликатно и се оставят да изстинат. С част от по този начин приготвената лековита примес се мажат болните пръсти по няколко пъти дневно.

Рецепта с ябълков оцет

Ябълковият оцет е повсеместен лек!

Неведнъж сме ви споделяли какъв брой изгоди за здравето крие ябълковият оцет. Може да се употребява и при отичане на пръстите, тъй като високите равнища на калий в него спомагат за освобождение на арестуваните течности. Самото отичане, съгласно някои медици, може да се дължи на привършване на калия в организма.

Допълнителна позитивна линия на киселия артикул е свойството му да възстановява pH и да не разрешава несъразмерното покачване на пикочната киселина в организма.

За да облекчите подуването на пръстите, накиснете малко парче плат или забрадка в разтвор от равни елементи ябълков оцет и топла вода. След като се изстиска, платът се увива към подуването и се оставя за най-малко 10 минути. На ден процедурата се повтаря най-малко 2 пъти.

За по-бърз и мощен резултат можете да си приготвите и оцетна вода. Рецептата е обикновена – към чаша с топла вода се прибавят 2 с.л. оцет и малко количество естествен пчелен мед.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР