Кога е правилният момент да купувате един актив? Когато е

...
Кога е правилният момент да купувате един актив? Когато е
Коментари Харесай

Няколко силно поевтинели активи, които могат да влязат в полезрението на инвеститорите в момента

Кога е верният миг да купувате един актив? Когато е на ниска цена, несъмнено! Трудното е да се дефинира по кое време и за какво е на ниска цена и може ли да стане още по-евтин? По принцип оказва помощ, когато пазарът върви нагоре, а не надолу, тъй като активите като цяло са взаимосвързани (като изключим тези с нулева бета, или негативна корелация) и по време на падащ пазар да търсите поскъпващ актив е като - " да търсите игла в купа сено ".

Но... Когато пазарът се е намалил към този момент, т.е. коригирал е да кажем с 10% от върха си и няма признаци за задаваща се скоро криза, т.е. опция да падне с още 20%, даже и да не скача, а да се движи в обхват, можете да търсите евтини активи.

Евтини акции - такива поевтинели, които са намерили дъното и в този момент се насочват да кажем за тест на това дъно (благоприятствани от спада на целия пазар). Налице е смяна във фундамента (доказано от бързо изстрелване нагоре от дъното), откакто най-негативните сюжет към този момент са заложени в равнищата на търговия. Това е моето определение за евтини! Разбира се, когато се работи с такива компании, са налице съществени опасности - тъй като те могат да пробият старите си дъна и да продължат стремително надолу.

Но пък - щом са покрай дъната си, то вие имате и чудесната опция да поставете стопове за ограничиване на загубите на " рационално близки " равнища и да ограничите загубата до това, което ви кара да се чувствате удобно.

Сега ще показва някои акции, които дават отговор на критериите нагоре, само че никога това не трябва да се приема като рекомендация за покупката им. Защото търговията на финансовите пазари с действителни пари е извънредно рисково начинание и може да донесе огромни загуби. Това е просто с изчерпателен и осведомителен темперамент!

Vodafone

Акциите на този едва волатилен английски телеком, направи неотдавна дъно, невиждано от 1997-ма година. Последва отдалечаване от него, след повишаване от над 15% и в този момент се насочваме за нов тест на дъното. Горе-долу идеалния сюжет разказан нагоре.

Инвеститорите имат чудесна опция да слагат стоп на към 7% от настоящите равнища на търговия на акциите, където се намира дъното за което приказвам.

Защо Vodafone?

Отвъд техническата картина при цената на акциите, Vodafone има история на погашение на великодушни дивиденти на своите акционери, с настояща рентабилност от 10,2%. Компанията резервира политиката си за дивиденти макар провокациите, подбудени от пандемията COVID-19 и придобиването на Arm Holdings. Тя чака да генерира мощен свободен паричен поток в бъдеще, което ще поддържа нейните заплащания на дивиденти и вложения.

Възможности за напредък на нововъзникващите пазари: Vodafone има доста наличие на разрастващите се пазари, изключително в Африка, където оперира посредством дъщерното си сдружение Vodacom. Компанията вижда голям капацитет за напредък на тези пазари, защото търсенето на мобилни данни и цифрови услуги се усилва бързо.

Компанията влага в разширение на мрежовото си покритие, възстановяване на потребителско преживяване и стартиране на нови артикули и услуги, като мобилни пари, електронна търговия и здравни решения. Компанията също по този начин изследва нови благоприятни условия в други райони, като Азия и Латинска Америка.
 Какво съставляват финансовите активи?
Какво съставляват финансовите активи?

Как се дефинира цената им и по какъв начин можем да търгуваме с тях

Акциите на Vodafone обаче са изправени пред някои закани, които биха могли да повлияят на тяхната успеваемост и стойност в бъдеще. Някои от тези закани са:
Активен инвеститорски напън: Vodafone е обект на прицел от шведския деен вложител Cevian, който натрупа дялове във Vodafone през последните месеци и търси поврат в телекомуникационната компания, чиято цена на акциите пада от години. Cevian може да накара Vodafone да преразгледа световния си бизнес , да продаде част от активите си или да придобие други телекомуникационни компании, с цел да се конкурира с съперници като BT и Virgin Media. Това може да сътвори неустановеност и неустойчивост за акционерите на Vodafone, както и евентуални спорове с управлението и борда. Конкурентен напън: Vodafone работи в мощно конкурентна и контролирана промишленост, където е изправена пред провокации както от одобрени, по този начин и от нововъзникващи играчи. В Обединеното кралство Vodafone би трябвало да се бори с BT, която има преобладаваща позиция на пазара на широколентови и закрепени линии, и Virgin Media, която предлага конвергентни услуги за мобилни, широколентови, телевизионни и стационарни услуги. В Европа Vodafone би трябвало да се оправя с съперници като Deutsche Telekom, Orange и Telefonica, които имат мощни пазарни дялове и преданост на клиентите. В Африка Vodafone се сблъсква с конкуренция от MTN, Airtel и Safaricom, които имат по-ниски разноски и повече локално наличие. Освен това Vodafone би трябвало да се оправи със опасността от нови участници, като Altice, която закупи 18% дял в BT, или цифрови компании като Гугъл и Apple, които оферират различни услуги и платформи за връзка и развлечение. Регулаторна неустановеност: Vodafone оперира в голям брой юрисдикции, където би трябвало да съблюдава разнообразни закони и разпореждания, които въздействат на неговите бизнес интервенции и доходност. Те включват данъчни закони, закони за отбрана на данните, правила за разпределение на спектъра, антитръстови закони, закони за отбрана на потребителите, закони за околната среда и закони за сигурност. Някои от тези закони и разпореждания може да се трансформират с течение на времето или да се разграничават в другите страни, създавайки трудност и риск за Vodafone. Например, Vodafone може да се сблъска с по-високи налози или санкции на някои пазари заради разногласия с управляващите по отношение на данъчни отговорности или антиконкурентни практики. Vodafone може също да се сблъска с регулаторни спънки или закъснение при завършването на своите придобивания или сливания, като придобиването на Arm Holdings или сливането с Idea Cellular в Индия. Освен това Vodafone може да се изправи пред регулаторни провокации или ограничавания при достъпа или потреблението на избрани технологии или честоти, като 5G или съоръжение на Huawei.
Акциите на Vodafone, които не са изключително волатилни (с бета от единствено 0,58), паднаха с цели 25% през последната година. Това на фона на растеж от 11% за S&P 500 за същия интервал.

Историята демонстрира, че Vodafone нееднократно и два пъти е намалявал дивидента си в сложни условия. И това несъмнено ще бъде сложна среда в бъдеще, защото лихвените проценти бяха нараснали до равнища, невиждани от няколко десетилетия.

При 5% лихвените проценти в Обединеното кралство са на най-високите си равнища от 15 години (преди намаляването на лихвените проценти след огромната финансова рецесия от 2008 г.). Инфлацията обаче се оказва много " лепкава " и това може да докара до по-нататъшни покачвания на лихвените проценти от централната банка.

Интересното е, че по време на интервала на по-високи лихвени проценти в Обединеното кралство - предкризисния взрив от 2008 година, акциите доближиха дъно на 89,15 пенса през септември 2006 година (дъно, по-високо от настоящите равнища в обстановка, в която лихвените проценти са били по-високи от по-дълго време време). Акциите на телекома изгубиха съвсем половината от цената си по време на срутва на финансовите пазари през 2008 година, достигайки ниски равнища от 100 пенса на няколко пъти - в това число през 2009 година

За съпоставяне, акциите на телекомуникационните компании в Обединеното кралство още веднъж изгубиха половината от цената си от върховете си от март предходната година, без даже да са видели пълномащабна криза, въз основа на страховете от възходящи лихвени проценти. Казано по различен метод, изцяло допустимо е доста неприятни вести да са се материализирали в равнищата на търговия на акциите, доста от които може даже да не се случат или в случай че се случат, няма да доведат до евентуално по-нататъшни внезапни спадове. С други думи, тезата " Продавайте на клюки, купувайте на вести! ".

Разглеждайки историята на дивидентната рентабилност, страховете от понижаване на дивидента на компанията наподобяват значително оправдани, въз основа на междинното му равнище. Дивидентната рентабилност сега е близо 10% - една от най-високата в историята на компанията. Или наподобява, че вложителите дейно плануват понижение на дивидентите покрай половината, с цел да върнат доходността до естествените междинни равнища от към 6,5% (без да виждат повишаване на цената на акциите). Всяко понижение на дивидента с по-малко от този % (50%) може да бъде обезщетено посредством нарастване на цената и по този метод понижаване на дивидентната рентабилност.

Albemarle (ALB)

Albemarle остава най-големият снабдител на литиеви акумулатори за електрически транспортни средства в света. Ако има една литиева акция, която да притежавате, това е Albemarle. След тежък интервал през 2022 година акциите на Albemarle не престават с неприятното си показване и през тази година. За последните 12 месеца те са изгубили 43% от цената си, при растеж за необятния щатски показател от 11%.

Разбира се, зад поевтиняването неимоверно стои слабостта в цената на лития, с чиято цена приходите на тази компания са мощно обвързани.

Цените на литиите се намаляват спираловидно към най-ниското равнище от две години насам заради опасения по отношение на силата на китайското търсене на материали, включваща съставна част в батериите за електрически транспортни средства.

Цените на литиевия карбонат в Китай паднаха до 166 500 юана (22 814 долара) за звук, преди празниците на " Златната седмица ", загуба от съвсем половината от скорошния пик при започване на юни. Спадът е внезапен. Преди малко от година металът доближи връх от 598 000 юана за звук.

Спадът удари и производителите на литиите, като Sprott Lithium Miners ETF падна до най-слабото си равнище от основаването си през февруари, а Global X Lithium & Battery Tech ETF падна до най-ниското равнище от 2020 година насам.
 Хакери източиха $200 милиона от компанията за транзакции на цифрови активи
Хакери източиха $200 милиона от компанията за транзакции на цифрови активи

Услугите за депозит и изтегляне в мрежата на Mixin са краткотрайно спрени

Търсенето на литиите постоянно се качва през четвъртото тримесечие в Китай - най-големият пазар на електрически автомобили в света - заради мощното произвеждане и инсталирането на батерийни кафези, а производителите доставят своите първични материали преди този момент.

Но тази година това не се случи. Значително възобновяване на запасите към момента не се материализира, сподели Сюзън Зу, анализатор от откривателя Rystad Energy. Производителите на акумулатори към момента имат доста ресурси, които да понижат, сподели тя.

Докато спадът в цената може да ограничи предлагането, изключително от лепидолитните мини в Китай, темпът на спада в търсенето значи, че можете да паднете, сподели Wanyi Shao, анализатор в Guotai Junan Futures Co. " Производителите на коли и акумулатори са били внимателни, когато се стига до презапасяване ", тъй като потребителското търсене е по-слабо от предстоящото, сподели тя.

В Китай производителите на коли се борят да защитят пазарния си дял на фона на икономическата неустановеност. Ръстът на продажбите на електрически автомобили в азиатската нация се забави до 37% през второто тримесечие по отношение на година по-рано, по отношение на световната междинна стойност от 50%, съгласно консултантската компания Counterpoint Research.

Анализаторите на Goldman Sachs Group Inc., в това число Адити Рай, виждат, че цените на литиевия карбонат не престават да падат през идващите 12 месеца. " През останалата част от годината главният фокус наподобява е върху сезонния растеж на продажбите на електрически електрически автомобили в Китай и считаме, че всяко отчаяние в посока на историческите правила може да докара до интензивен напън надолу върху цените ", пишат те в записка от 21 септември.

И въпреки всичко настоящото оттегляне дават добра опция за закупуване на литиевите акции, защото като растежът на търсенето през идващите десетилетие би трябвало да поддържа дълготрайните цени, съгласно Wilsons Advisory. BloombergNEF чака световното търсене на литиите да нарасне съвсем пет пъти до края на десетилетието.

През май Albemarle регистрира по-високи от предстоящите облаги, само че намали прогнозите си за бъдещето, базирайки се на спада на международните цени на лития. Приходите на компанията за първото тримесечие се усилват със 129% на годишна база, а облагата на акция скочи с 334% повече от преди година. Albemarle споделя, че в този момент предстоящите доходи от 9,8 милиарда $ до 11,5 милиарда $ и EPS от 20,75 $ до 25,75 $ за цялата 2023 година Въпреки че понижените насоки са малко разочароващи, не наподобява да са забавили инерцията в ALB акциите.

Възможно е обаче, по-голямата част от неприятните вести свързани с компанията да са заложени в цените й и всяко усъвършенстване в пеизажа на продажбите на електрически коли или цената на лития, да окажат позитивно влияние и върху цените на акциите й.

Novavax

Търсете позиция със забележителен капацитет за растеж през идната година? И в същото време не се страхувате да поемете риск за към 10-20% от портфейла си (става въпрос за цялостното им отписване)? Книжата на Novavax, която се оформя като може да бъде една от най-волатилните позиции в света за последните няколко десетилетия, дава отговор на тези критерии.

Но, стартирам погаждам се с предизвестие. Най-волатилната акция в света, значи, че тя не е за хора със слаби нерви. Това са акциите на компанията, които са изгубили 92,8% през миналата година, като първоначално тази година са поевтинели с новите 31,4%.

Тоест, вложителите би трябвало да рискуват единствено дребна част от капитала си, към сходни позиции, като би трябвало да са подготвени изцяло да отпишат тези средства (тоест да ги загубят).

Сега, откакто направихме предизвестието за опасности, се свързваме с Novavax, можем да загубим и към позитивните страни.

Фундамента не е толкоз тъмен, колкото се допуска от придвижването на акциите!

Последните резултати от компанията дадоха известна вяра за вложителите. Novavax (NVAX) надмина упованията за продажби през второто тримесечие и ненадейно регистрира облагата, само че акциите й останаха под напън, откакто компанията резервира вероятностите си за 2023 година

Сега Novavax чака 1,3 до 1,5 милиарда $ продажби за годината, което е спад със 100 милиона $ от предходната прогноза. Това идва, когато Novavax се приготвя за настоящата си бустерна инжекция против Covid през октомври, за която към този момент получи утвърждение от регулаторите.

Американските банкови бумаги

Експертите в последно време показват мнение, че няма по какъв начин да забележим дълготраен растеж на пазара, в случай че не забележим завършек на спада при банковите бумаги, което най-вероятно би било обвързано с края на цикъла на покачване на лихвите. И това е изцяло разумно!

Пътуването на тази година за банковите ETF-и беше всичко друго, само че не и безпрепятствено. Най-големият банков ETF, Invesco KBW Bank ETF KBWB, е изгубил 21% от началото на годината. Първата, районна банкова рецесия, породена от банкрута на три американски банки при започване на годината и по-късно изравняваща се крива на доходността на натежаха върху банковите ETF-и. Въпреки това таблиците евентуално се обръщат към сегмента, защото като лихвите доближават връх и кривата на доходността се изостря.

Вътре в кривата на стягане на доходността

Към 26 септември 2023 година доходността по 10-годишните държавни отговорности на Съединени американски щати беше 4,56%, а доходността по двугодишните държавни отговорности на Съединени американски щати беше 5,04%. От друга страна, при започване на месеца доходността по 10-годишните държавни отговорности на Съединени американски щати беше 4,18%, а доходността по двугодишните държавни отговорности на Съединени американски щати беше 4,87%. Това демонстрира, че спредът сред две доходности се усилва, което води до изостряне на кривата на рентабилност, което е отлично за работата на банковите акции, защото като покачвания чистия лихвен марж.

По-евтина оценка на банкови ETF-и

Повечето банкови ETF имат евтина оценка от S&P 500. Invesco KBW Bank ETF KBWB, SPDR S&P Bank ETF KBE и First Trust Nasdaq Bank ETF FTXO имат P/E от 9,38X, 6,85X и 9,49X по отношение на SPDR S&P 500 ETF Trust SPY P/E от 17.86X. Това демонстрира, че банковите ETF са подценени с по-добри вероятности за напредък.

Банковите знаци стартират позитивно възобновяване

Регионалните депозити и заеми също се усилват в средата на годината. Скок в настроенията може да се види и в бъдеще, защото Фед даде индикация, че ли са достигнали своя връх. Инвеститорите спекулират, че Фед ще спре нарасналото на лихвите през цялата година.

Прогнозирайте през Фед разкрива вероятността от още едно покачване на лихвените проценти през 2023 година, последвано от две понижения на лихвените проценти през 2024 година, което е две понижения по-малко от посоченото по-рано юни. Това би сложило % на средствата към 5,1%. Прогнозата за лихвения % на захранваните фондове през 2025 година обаче се увеличи, като междинната вероятност е 3,9%, по отношение на предстоящите преди този момент 3,4%.

Тази планувана смяна в политиката може да ускори растежа на акциите, изключително в акциите на районните банки, защото съгласно специалистите, че банковата рецесия е провокирана от внезапното нарастване на лихвените проценти през миналата година (проверете: ETF с висок дял: спечелили на фона на по-високите за по-дълго време на Фед Оценка на знаци).

Добре е да обачите вложителите да имат поради препоръките на специалистите да избегнат ETF-те за районно банкиране, защото като оперативният декор към момента е неустойчив за сегмента. Те включват iShares U.S. Regional Banks ETF IAT, SPDR S&P Regional Banking ETF KRE и First Trust NASDAQ ABA Community Bank ETF QABA.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на международните фондови пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР