Кога е най-подходящото време за профилактика срещу грипа и острите

...
Кога е най-подходящото време за профилактика срещу грипа и острите
Коментари Харесай

Профилактиката срещу грип и вирусни инфекции при децата – задължително след консултация с педиатър

Кога е най-подходящото време за профилактика против грипа и острите вирусни инфекции? Този въпрос всеки ден загрижени родители насочат към доктор Анеса Георгиева, шеф на детско поделение в УМБАЛ „ Пловдив “ (бившата Окръжна болница).

„ Въпреки, че към момента няма значимо покачване на заболеваемостта, а може би и тъкмо заради това, точно в този момент е подобаващото време да се вземат ограничения за повишение на личната отбрана против вирусни болести и бактериалните им затруднения. Но това наложително би трябвало да стане след консултация с педиатър ”, безапелационна е доктор Анеса Георгиева.

Според нея по аптеките има куп противобактериални и антивирусни лекарства, които се употребяват в разнообразни профилактични схеми. Но най-важното е приемът на тези препарати да бъде назначен от експерт педиатър. Началникът на детското поделение в Университетска болница „ Пловдив ” счита, че месеците октомври и ноември са най-подходящият миг за използването и на характерните противогрипни ваксини.

Но и тяхното използване също би трябвало да е след консултация с детски доктор за прецизиране на възрастовите особености на детето – тъй като има голяма разлика дали то е на 12 месеца или на 12 години. При използване на противогрипните ваксини е значимо да се избират такива за съответния сезон – 2017/2018 година, защото те са съобразени с предстоящите типове грипни вируси за него.

„ Профилактичните ограничения включват и комплекс от немедикаментозни стъпки. На първо място би трябвало да се заобикалят контактите с заболели от разнообразни инфекции. Стриктно да се съблюдават хигиеничните правила – пространствата да се проветряват, подовете и плоскостите в детските заведения и в дома постоянно да се измиват със съответни препарати, а ръцете да се мият със сапун и вода. Разходките навън и други закалителни процедури не са без значение. Пълноценното хранене също е значимо за създаване на лична “защита ” от инфекции – менюто би трябвало да е съобразено с възрастта на децата, да включва всички съществени съставни елементи, да е богато на минерали и витамини, които организмът да набира с консумация на плодове и зеленчуци. Добре е да се заобикалят консервираните храни. Не е уместно в този сезон да се съблюдават диети за намаляване, да не приказваме, че при децата те въобще не са допустими ”, поучава доктор Анеса Георгиева. Тя не предлага да се пият хранителни добавки или други синтетични артикули, които доста постоянно се употребяват като сурогат на пълноценното хранене.

Важността на казуса и нуждата от полемика на тази тематика се дефинира от обстоятелството, че в сезона на грипа и други респираторни инфекции заболеваемостта се покачва доста. Само в УМБАЛ „ Пловдив “ в интервала от ноември до февруари се одобряват за лекуване над 200 деца месечно.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР