Кога дефектът се превръща в наслада за окото, а експериментът

...
Кога дефектът се превръща в наслада за окото, а експериментът
Коментари Харесай

Красотата на експеримента в изложбата "Принт. Арт. Тест."

Кога дефектът се трансформира в приятност за окото, а опитът и непредвиденият резултат - в съзнателно издирван резултат. Това разкрива една необикновена галерия, която може да бъде забелязана в София този уикенд. " Принт. Тест. Арт. " е дълго премислян и подготвян план на Надежда Георгиева от Sito Studio - ателие, което предлага налична среда за искащите да научат какво е ситопечат.

Винаги, преди да стартира тиража, печатарят прави тестови отпечатъци. При тях постоянно се употребяват остарели хартии, листове от предходни тиражи и недобре отпечатани облици. Именно хубостта на тези първи опити притегля Надежда Георгиева. През 2015 година тя стартира да събира тестовите отпечатъци, да опитва с тях, а последователно планът се разраства и в него се включват разнообразни актьори.

" Идеята се роди поетапно ", споделя Надежда Георгиева, " Винаги, когато отпечатваме нещо, първите отпечатъци са леко размазани, мастилото не е минало добре през ситото... взехме решение, че би трябвало да рециклираме хартията и започнахме да отпечатваме от ден на ден и повече. В някакъв миг, ровейки и търсейки повече информация за сериграфията, открих, че някои от студиата по света пазят тези отпечатъци, именуват ги тест принтове и това има колекционерска стойност. " Първоначално тя употребява единствено свои произведения, само че с времето стартира да борави и с изображения на други създатели. Мастилото се наслоява по листата, отпечатък след отпечатък. Към хартията се прибавя и текстил. Накрая едно финално изображение се оказва дело и на повече от трима създатели, а крайният резултат е несравним, със импровизиран и мощно прочувствен заряд.

Студиото на Надежда Георгиева взима и дребни поръчки от разнообразни актьори, някои от които също се включват в плана. Точният брой на създателите не е прочут, само че измежду тях са Борис Праматаров, Виктория Георгиева - MOUSE, Николета Носовска, Деси Баева, Емануил Сергиев и други


© Велко Ангелов

" Принт. Тест. Арт. " излиза от хартията и в изложбата са включени и тениски.

" В България съвсем няма сериграфия. Не се употребява. Има доста малко актьори, които употребяват тази техника. Дори в Художествената академия има такава база от към 15 години. Преди това техниката е употребена най-вече за плакати за театрите, само че не и от актьори, които вземат решение да основат творби в тираж - не цифрово, който да бъде наличен за масата от хора ", споделя още Надежда Георгиева. Затова една от задачите на изложбата е приходите от закупените принтове да бъдат употребявани за професионална маса за ситопечат, на която и ще могат да се образоват искащите да усвоят графичната технология.

Изложбата " Принт. Арт. Тест " е проведена в партньорство със сдружението на производителите на решето, цифров, текстилен щемпел Fespa Bulgaria и се организира в границите на " КвАРТална Коледа ". Може да бъде забелязана до 15 декември в изложба SeeMeOn 29 на ул. " Цар Симеон " 29. В рамките на плана е проведена и " Работилница за великански тест принт ". В нея сред 15 и 16 часа през днешния ден всеки може да научи повече за техниката, да опитва и да остави собствен отпечатък върху гигантско пано. Участието в работилницата е гратис, а мястото е Sito Studio на ул. " Цар Симеон " 66.

 Красотата на опита в изложбата
© Велко Ангелов
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР