Koenigsegg представи новата Gemera. Под това име през 2020 г.

...
Koenigsegg представи новата Gemera. Под това име през 2020 г.
Коментари Харесай

Koenigsegg пусна най-мощния сериен автомобил в света

Koenigsegg показа новата Gemera. Под това име през 2020 година шведската марка стартира първия си модел с място за четирима души и багаж. Три години по-късно серийната версия е подготвена – само че няколко неща са изменени, написа AutoBild.
Прочетете още
Освен това Koenigsegg към този момент предлага и Gemera с V8 битурбо мотора от Jesko – чиято мощ е впечатляваща!

Най-важните обстоятелства за Koenigsegg Gemera

➤ Място за четирима души и багажа

➤ Две моторизации

➤ Електромотор в композиция с 3-цилиндров бензинов мотор (1400 к.с. и 1850 Нм)

➤ Електромотор в композиция с V8 битурбо (2300 к.с. и 2750 Нм)

➤ До 1000 километра пробег

➤ 50 километра напълно на ток

➤ Четири отопляеми и вентилирани самостоятелни седалки

➤ Осем (!) поставки за чаши, по две на човек

➤ Само 300 бройки

➤ Старт на производството в края на 2024

➤ Първи доставки за клиентите през 2025

С Gemera създателят на компанията Кристиан декор Кьонигсег сбъдна една своя фантазия. От 2003 година той работи върху концепцията за съчетание на динамичните индикатори на хиперспортен автомобил с пригодността за всекидневието и удобствата на четириместен автомобил. 20 години по-късно Koenigsegg показва реализацията на тази концепция – в лицето на Gemera!

Какво е новото при Koenigsegg Gemera

При откриването на новото „ Gripen Atelier “ (част от завода на Koenigsegg в Енгелхолм, Швеция) Кристиан декор Кьонигсег разкри индустриалната версия на Gemera, по която са направени много изменени спрямо прототипа. Въпреки че мега GT-то остава хибрид, другите му мотори към този момент са нови.
Огромните порти не са разграничени от B-колона и би трябвало да разрешават елементарно влизане и излизане от автомобила.
Вместо с три електромотора автомобилът към този момент разполага с нов електродвигател с прякора „ Dark Matter “. Той е обвързван към трансмисията LSTT (съкращението идва от Light Speed ​​​​Tourbillon Transmission). Тази 9-степенна скоростна кутия беше въведена при Jesko едвам след представянето на концептуалната Gemera, а в този момент към този момент е приспособена за четириместния сериен модел. Модулът, в който са обединени трансмисията и електромоторът, е извънредно лек и стилен. Това значи, че плануваната в началото 1-степенна скоростна кутия (наречена Koenigsegg Direct Drive) няма да бъде употребена.

3-цилиндров елемент или битурбо V8?

3-цилиндровият TFG обаче е непокътнат. Съкращението TFG идва от „ Tiny Friendly Giant “ и се употребява за обозначение на бензиновия мотор, създаден от Koenigsegg. TFG генерира цели 600 к.с. и оптимален въртящ миг 600 Нм при работен размер единствено 2 литра. Огромната мощ бива генерирана благодарение на два турбокомпресора. Максималните обороти на трицилиндровия мотор със изсъхнал картер са 8500. Въпреки че имплементира комплицирана технология, този елемент, инсталиран централно, тежи едвам 70 кг и се побира в елементарен куфар за ръчен багаж!

По данни на шведите систематичната мощ е 1400 к.с., а оптималният въртящ миг – 1850 Нм, което е много под обещаните през 2020 година 1700 к.с. и 3500 Нм. Но Koenigsegg нямаше да е Koenigsegg, в случай че разполагаше със прикрито асо в ръкава си.
На този „ рентгенов “ аспект се вижда ясно, че зад седалките няма доста място за огромния V8.
А това асо се споделя HV8 (Hot V8). Там, където просто нямаше място за V8 заради комбинацията от ситуиран в средата на каросерията на ДВГ и четири обособени седалки, с помощта на компактния модул, сплотяващ LSTT трансмисия и електромотора, към този момент се отваря задоволително пространство.

Нареченият HV8 V8 битурбо елемент на процедура е моторът от Jesko, само че с изместени нагоре изпускателни тръби. А какво е мощността? Главозамайваща! Само „ осмакът “ генерира 1500 к.с. – т.е. колкото W16 на Bugatti Chiron. В композиция с електромотора шведите афишират систематична мощ (с гориво E85) от невероятните 2300 к.с. и въртящ миг 2750 Нм – международен връх за сериен автомобил!

V8-версията коства $400 000 от горната страна

Към момента Koenigsegg не разкрива динамичните индикатори. Но за трицилиндровата версия през 2020 година Koenigsegg разгласи ускоряване 1,9 секунди от 0 до 100 км/ч и оптималната скорост 400 км/ч. Между другото, цената за „ ъпгрейда “ с HV8 е малко под 400 000 щатски $.
Koenigsegg Gemera е Hyper GT. С V8 автомобилът генерира потресаващите 2300 к.с.
Титаниева генерация от Akrapovic

На пръв взор това мега GT наподобява като състезателен автомобил. Едва когато бъдат отворени големите порти, наречени „ Katsad “, излиза наяве, че Gemera е Gran Turismo с място за четирима души. Дизайнът й е впечатляващ и в това време припомня на този на първия Koenigsegg, прототипа CC от 1996 година

Отзад най-силно усещане вършат изпускателните тръби, които приключват отляво и отдясно до стъкления похлупак на мотора – както при Porsche 918 Spyder или McLaren 600LT. Титаниевата изпускателна система е създадена от Akrapovic.

Стандартни странични огледала вместо камери

В индустриалната версия Koenigsegg се отхвърля от някои футуристични елементи. Например, камерите са отстъпили място на стандартните странични огледала, защото футуристичното решение не може да бъде хомологирано в международен мащаб. Освен това опционалният пакет „ Ghost “, включващ по-голям сплитер, антикрило и други, в бъдеще няма да бъде предлаган.
Четири обособени седалки: Koenigsegg дава обещание уместно доста за суперспортен автомобил пространство в купето.
Кокпитът на Gemera е характерен за Koenigsegg. При първия си четириместен модел шведите се придържат към заобленото предно стъкло с разположената в средата чистачка (като при спортна машина). Стъкленият покрив, прочут от моделите CC и Agera, е подложен и на мега GT-то. Предните седалки са направени от въглерод и тежат единствено по 17 кг. Благодарение на интегрираните колани, пасажерите откъм гърба ще могат да влизат и излизат елементарно. Освен това Koenigsegg дава обещание, че задните седалки ще бъдат комфортни колкото и предните – като и четирите са вентилирани и отопляеми.

Gemera с осем поставки за чаши

Като същинско GT, Gemera предлага доста улеснения. Сред тях са тризонов автоматизиран климатик, два огромни тъчскрийна (един начело и един отзад), осем (!) поставки за чаши, WLAN хотспот и съгласуваност чрез Apple CarPlay. Воланът с екран в горната част, включващ жироскопичен датчик, ни е прочут от Jesko. Освен всичко това Gemera предлага и място за багаж – общо 200 литра. Да, не е като при Octavia комби, само че е съвсем два пъти повече, в сравнение с в Porsche 911 Turbo. Тази Gemera е същински повсеместен гений!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР