Кое тежи повече: един килограм вълна или един килограм желязо?

...
Коментари Харесай

И биткойнът заблестя като злато

" Кое тежи повече: един кг вълна или един кг желязо? " Това е известната обикновена главоблъсканица, чийто отговор се намира в самия въпрос. Финансовият й аналог сполучливо може да е: " Кое коства повече: един кг злато или един биткойн? " Или най-малко през последните седмици, през които криптовалутата мина за малко равнището 60 хиляди $ за брой. С това една монета Bitcoin надвиши цената на кг злато - 55.7 хиляди $ към началото на тази седмица при 1734 $ за унция. Разбира се, всичко това е по-скоро моментно съвпадане, което въпреки всичко отразява мощния напредък на биткойн. През предходната година той и благородният метал бяха едни от най-доходоносните активи на фона на срутва на световната стопанска система, провокиран от корона рецесията. Заедно със златото криптовалутите от ден на ден се употребяват като хеджиращ инструмент против инфлацията, която могат да породят в един миг фискалните и паричните ограничения на държавни управления и централни банки.
Цената на биткойна надмина цената на кг злато за пръв път през март тази година. Автор: Капитал Източник: Investing.com
Например, преди Федералният запас да се намеси на пазарите през март предходната година, акциите се сринаха единствено за няколко седмици. В такива спешни моменти вложителите бързат да реалокират вложенията си в safe haven активи. Или тези, които по време на суматоха или стопански потрес покачват цената си и носят по-нисък риск. Златото е типичен safe haven актив. Бумът в цената на биктойн от ден на ден повдига въпроса дали не се трансформира в избавителен актив, където вложителите могат да намерят леговище в сложни времена. Труден отговор и доста спорни отзиви. Засега най-големият мотив срещу е фактът, че криптовалутата корелира в една посока с други рискови активи като акциите, а в основа на растежа й седи и умозрителен интерес, както и навлизането на огромни институционални вложители.
Новото против традицията
Златото е по-традиционния актив от двата. Обработва се и се търгува от хиляди години. Биткойнът, въпреки това, е основан върху релативно новата и иновационна технология - блокчейн. Според Coinmarketcap все още се търгуват над 8 хиляди криптовалути, доста от които се смятат за по-добри други възможности на биткойна. Единствените съперници на златото, в случай че може да се каже, че има такива, са фиатните валути като $ и еврото, както и другите два благородни метала - сребро и платина. " Бих избрал златото, тъй като благородният метал има хиляди години история като ресурс на стойност, има една пета от волатилността на биткойна и не е изправен пред същия риск от конкуренция. Денят, в който кралицата обмени златото в короната си за крипто, ще е денят, в който ще трансформира мнението си ", разяснява пред Business Insider Дейвид Розенберг от Rosenberg Research.
Най-големите плюсове и минуси на биткойните и златото. Автор: Капитал Източник: Investing.com
В интернационално изследване, оповестено в The Quarterly Review of Economics and Finance, професори от университети в Ливан, Франция, Чехия и Ирландия проучват свойствата, качествата и реакцията на биткойна и златото като safe haven активи при срив на акциите. Чрез финансови модели те стигат до извода, че биткойн превъзхожда благородния метал и суровините, само че единствено когато приказваме за диверсификация на портфейла. И мощно поддържат биткойн като най-обещаващия актив за финансово леговище след златото. Тоест биткойнът дава по-добра опция за диверсификация на вложенията от златото, само че благородният метал е по-безопасен актив поради в пъти по-малката волатилност.

В друго интернационално изследване от пролетта на предходната година икономисти от Франция, Нова Зеландия и Пакистан съпоставят биткойна и златото в разнообразни стопански модели, с цел да проследят кой актив дава по-добри резултати и при какви условия. Резултатите от отчета демонстрират, че биткойнът разрешава на вложителите да хеджират риска с по-малка сума в съпоставяне със златото. Ефективността при хеджирането със злато обаче е по-добра, което го прави по-добра застраховка от биткойните.

Освен това резултатите от изгодите демонстрират по-високи изгоди от включването на злато в вложенията по време на разтърсвания на пазара, в сравнение с от инвестиция в криптовалутата. От друга страна обаче, даже минималното наличие на биткойн в вложенията води до най-голяма изгода от диверсификацията. Докладът дава доказателства, че златото е по-добър актив за хеджиране и по-безопасен актив (safe heaven) от биткойните, когато става въпрос за срив на американския пазар на акции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР