Кое е най-дългото насекомо в света? Кое е най-скучното насекомо?

...
Кое е най-дългото насекомо в света? Кое е най-скучното насекомо?
Коментари Харесай

Шампион по маскиране

Кое е най-дългото насекомо в света? Кое е най-скучното насекомо? А най-интересното? Отговорът на всички тези въпроси е единствено един – индийската пръчица .

Индийската пръчица е безкрило дървесно насекомо, което неподвижен наподобява на стръкче със сиво-кафеникава или зеленикава багра, както подсказва и името му. Има алено оцветена вдлъбнатинка в основата на предното краче. На размер доближава до 10 см.

Индийската пръчица населява тропическите гори на Южна Индия. Предпочита укритията на храстите, където прекарва огромна част от живота си и където съумяват да се опази от естествените си врагове, с помощта на маскировката си. Както се случва с всички скотски типове, които владеят изкуството на мимикрията, и индийската пръчица постоянно избавя кожата си по този метод.

Тялото на това насекомо е дълго съвсем 40 см. Но по-впечатляваща е способността му да се замаскира , наподобявайки външния тип на растенията. Ако човек не се вгледа добре, в естествена среда доста мъчно би съумял да разграничи индийската пръчица от най-обикновено клонка или филиз трева.

Но това насекомо има и друга впечатляваща популярност. Оказва се, че имат още нещо, което ги приближава до растенията.

Известно е, че доста растения популяризират семената си посредством екскрементите на птиците, които се хранят с техните плодове. Учените са открили, че с индийската пръчица се случва нещо сходно – когато женска бъде изядена от птица, съществува към 20% възможност яйцата, които по това време са се намирали в корема на пръчицата, да излязат невредими от похитителя и от тях може да се излюпи ново насекомо.

Впечатляващо, нали?

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР