Кодовете за опасно време се връщат с пълна сила -

...
Кодовете за опасно време се връщат с пълна сила -
Коментари Харесай

Обрат с времето! Обявиха жълт и оранжев код за почти цялата страна КАРТА

Кодовете за рисково време се връщат с цялостна мощ - в идващото денонощие ни чакат мощни ветрове, дъжд и гръмотевици, демонстрира прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология.

Картата на България е оцветена в жълто, а тук-там и в оранжево.

През нощта облачността ще е най-вече забележителна, тук-там основно в западните региони с превалявания от дъжд. В Северозападна България вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще стартира да прониква леден въздух. В останалата част от страната вятърът ще се задържи от юг-югозапад и ще е до сдържан.

В сряда ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има превалявания от дъжд, на повече места и по-интензивни ще са след обяд и вечерта. В  Западна България се чакат обилни количества. Ще има и гръмотевични стихии и условия за градушки. В Югоизточна България ще се задържи съвсем без превалявания, само че през нощта против четвъртък и там ще завали. В северозападната половина от страната вятърът ще е до сдържан от запад-северозапад, до момента в който в югоизточната ще се задържи от юг-югозпад и ще е краткотрайно мощен.

Максималните температури ще са от към 12° в крайните северозападни региони, до 27° тук-там в Източна България, в София – към 20°.

Над планините ще е най-вече облачно и основно в следобедните часове ще има превалявания от дъжд и гръмотевична активност. Ще духа сдържан до мощен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и с него ще стартира да нахлува леден въздух, тогава и преваляванията ще се усилят. Максималната температура на височина 1200 m ще е към 17°, на 2000 m – към 7°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, постоянно забележителна, само че до вечерта ще се задържи съвсем без превалявания. Ще духа сдържан и краткотрайно мощен вятър от юг-югозапад. Ще се задържи топло с оптимални температури сред 24° и 27°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Къде какъв код е разгласен



Оранжев код синоптиците предвиждат за две области - Благоевград и Кюстендил, където се чакат значителни дъждове, гръмотевици и мощен вятър.

Жълт код за мощен вятър е разгласен за областите Бургас, Варна, Шумен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Перник, София-област, София-град, Пловдив, Стара Загора. В Търговище, София-област и Перник се чака вятърът да е смесен с дъжд.

Жълт код за превалявания и гръмотевици е разгласен за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Добрич.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР