Коди Уилсън, основателят на open source проекта с чертежи на

...
Коди Уилсън, основателят на open source проекта с чертежи на
Коментари Харесай

Чертежите за 3D печат на огнестрелно оръжие бяха изтеглени над 10 000 пъти

Коди Уилсън, създателят на open source плана с чертежи на огнестрелно оръжие, което може да се разпечата у дома, разгласява въпросните чертежи по-рано, в сравнение с даде обещание. А в този момент 20 щата незабавно желаят от съдилищата да бъде лимитирано разпространяването на сходни материали. Уилсън просто повдига плещи: „Това към този момент се случи“.
Противопоставянето против запалянкото на свободния 3D щемпел на огнестрелно оръжие продължава към този момент доста години. Първият 3D чертеж на револвера Liberator се появи в Глобалната мрежа още през 2013 година. Съответният уебсайт незабавно бе блокиран. Но в този момент, през месец юли, след сключването на правосъдно съглашение с министерството на правораздаването Уилсън наподобява получи правото свободно да разгласява тези чертежи. Но бързо стана ясно, че нищо не е завършило.

Ars Techica заяви, че 20 американски щата изискват незабавна възбрана за разпространението на тези и сходни чертежи. Това стана, когато за един единствен път Коди се огъна и след правосъдния иск от Пенсилвания позволи блокирането на IP адреса на своя уебсайт за този щат.

Уилсън се базира на Първата корекция на Конституцията на Съединени американски щати, гарантираща свободата на словото. Сега той просто твърди, че прокурорите са закъснели със своите нови правосъдни искове. „Те се пробват да ми забранят да публикувам в Defcad. Но това към този момент се случи. Докато те работиха изключително с всички сили върху този проблем, ситуацията се промени„.

Към сегашен ден чертежите на Liberator са изтеглени 3993 пъти. Чертежите на другите огнестрелни оръжия – от 1800 до 3000 пъти.

Общият брой изтегляния към този момент надвиши 10 000. Ars Technica означи, че днешното законодателство не може да забрани разпространяването на сходни материали. Причината е, че независимото правене на оръжие е позволено на американците със Закона за контрола на оръжията от 1968 година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР