Код жълто е в сила днес за източната половина от

...
Код жълто е в сила днес за източната половина от
Коментари Харесай

Студ, сняг и виелици

Код жълто е в действие през днешния ден за източната половина от страната, с предизвестия за мощен североизточен вятър.

Днес от северозапад облачността ще се усилва, към обяд ще завали и дъжд, в планините - сняг. До вечерта преваляванията ще обзет съвсем цялата страна. Преди обяд ще духа до сдържан северозападен вятър, който в следобедните часове ще се ориентира от североизток, вечерта доста ще се усили и с него ще нахлува леден въздух. Максималните температури ще са сред 6° и 11°, за София 6°, само че вечерта ще се намаляват сензитивно. Със захлаждането по здрач в североизточните региони, а през нощта в цялата страна дъждът ще премине в сняг, дъждът ще се усили и до сутринта в множеството региони на страната ще се образува снежна завивка - 5-10 см. Ще има снежни виелици.

Над планините облачността ще се усилва. Ще стартират превалявания от сняг, по-съществени в Предбалкана. Валежите ще продължат и през нощта и ще се образува нова снежна завивка 10-15 см, по планинските проходи и повече. Ще духа най-вече сдържан северозападен вятър, който по здрач в по-ниските елементи ще се ориентира от североизток и ще се усили и ще има снежни виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 2°, на 2000 метра – към минус 4°.

Следващото денонощие, в цялата страна е в действие жълт код, с предизвестия за плевел вятър, мраз, сняг и виелици.

През нощта и на следващия ден през първата половина от деня ще бъде облачно, прохладно и с превалявания от сняг. След обяд от север преваляванията ще стопират и облачността ще се раздира и понижава, най-късно над югозападните региони от страната. Ще духа сдържан до мощен североизточен вятър и на доста места в планинските региони ще има условия за формиране на виелици и навявания. Температурите доста ще се намалят и минималните ще са сред минус 9° и минус 4°. Максималните температури ще са най-вече сред минус 4° и 1°, само че поради вятъра чувството ще е за по-студено време.

В неделя вятърът ще отслабне, по-съществено в Западна България, на изток ще остане сдържан, от север-североизток. По-значителна ще се задържи облачността над Предбалкана и в югоизточните региони, където ще превалява напълно слаб сняг. Над останалата част от страната облачността ще намалее до слънчево.

Температурите ще са по-ниски от нормалните за втората половина на февруари. Минимални: сред минус 4° и минус 9°, в обособени региони, основно в котловините на Западна България, до минус 12° - минус 13°. Максимални: сред минус 2° и 3°. В началото на идната седмица ще доминира слънчево време с краткотрайни нараствания на облачността, по-значителни във вторник, когато на обособени места, основно в Източна България и планините, ще превали едва.

Ще се усили северозападният вятър и температурите ще се повишат; по-ниски ще са минималните в понеделник, тук-там към момента до минус 10° - минус 12°. В сряда от север-североизток ще нахлуе нова порция леден въздух. Облачността ще е забележителна и тук-там ще превали слаб сняг.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР