Коалицията, воюваща в Йемен, ще получи от Берлин оръжие за

...
Коалицията, воюваща в Йемен, ще получи от Берлин оръжие за
Коментари Харесай

Германия доставя оръжия за 1 млрд. евро на участниците в йеменския конфликт

Коалицията, воюваща в Йемен, ще получи от Берлин оръжие за 1 милиард евро. Освен това, макар възбраната за експорт, в Саудитска Арабия са доставени джипове.

От началото на 2019 година немското държавно управление е одобрило износа на оръжия за над 1 милиард евро за обединението, водена от Саудитска Арабия, която взе участие във военните дейности в Йемен. Въпреки рестриктивните мерки за експорт, фигуриращи в съдружното съглашение сред ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия /ГСДП/, единствено от 1 януари до 5 юни са одобрени 13 претенции за експорт на стойност 801,8 милиона евро за Египет и 43 за ОАЕ на стойност 206,1 милиона евро. Тези данни се съдържат в отговор на министерството на стопанската система на депутатски въпрос, насочен от Омид Нурипур от партията „ Съюз 90/зелените “.

Германското държавно управление също по този начин е одобрило две покупко-продажби със Саудитска Арабия, макар че от ноември 2019 година във връзка с тази страна сякаш е в действие цялостна възбрана за износа на оръжия. В този случай става дума за доставката на специфични джипове на стойност 831 хиляди евро, за което заяви представителят на немското министерство на стопанската система Улрих Нусбаум. Общо са утвърдени 122 претенции за доставката на оръжия на обща сума 1,1 милиарда евро. Получателите са 8 страни.

През 2015 година Саудитска Арабия сътвори коалиция, чиято цел е да поддържа йеменското държавно управление в битката му против локалните шиити. Войната докара до най-голямата филантропична рецесия в най-бедната страна на Арабския полуостров.

По-рано социалдемократите упорстваха за преустановяване на износа на оръжие за държавите-участнички в кървавия спор. Партньорите в ръководещата коалиция се съгласиха, само че при изискване, че формулировките и възбраните бъдат смекчени. Беше решено, че доставките на оръжия за непосредствените участници в спора ще бъдат неразрешени, а за към този момент утвърдените покупко-продажби ще се направи изключение. През ноември 2018 година беше въведена цялостна възбрана за износа на оръжия за Саудитска Арабия след убийството на журналиста Джамал Хашоги, който беше гневен критик на саудитското държавно управление. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР