Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане
Коментари Харесай

За да остане природа в България: Министър Нено Димов не знае къде се намират дюните


Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България " желае оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, поради невъзможността той да обезпечи отбрана на природата по черноморското крайбрежие. След като бе изпратен от премиера Бойко Борисов да ревизира абсурда с Шабленско езеро, министър Димов съобщи обществено редица погрешни изказвания, измежду които и че отводнителният канал не е издигнат през дюни.

Направена инспекция от природозащитните организации демонстрира освен, че новият канал е унищожил извънредно скъпи бели дюни със предпазеното растение пясъчна метличина (Centaurea arenaria), само че и че тези дюни са картирани и качени на страницата на Агенцията по кадастъра.

Новият канал е неведнъж по-широк и бездънен от естествения, който до момента контролираше равнището на езерото при високи равнища. Не съществува " спешна обстановка ", както сподели господин Димов, която да оправдае заличаване на цялата езерна екосистема. Съгласно българските закони " спешна обстановка " е такава, породена от човешка интервенция. Естесвеното равнище на езерото не е " спешна обстановка ", още повече че през първите месеци на годината нямаше проливни дъждове.

След подобен фрапиращ случай, при който поради 40 сантиметра вода в мазето на държавната резиденция на Шабла са повредени 1600 декара влажни зони и е компрометирано гнезденето на десетки предпазени типове птици, единственото рационално деяние от страна на премиера е да освободи министър Нено Димов. С дейностите на Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна и община Шабла и бездействието на Министерство на околната среда и водите са нарушени четири закона и един проект за ръководство:

1. член 17а на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, забраняващ строителството върху бели дюни;

2. чл.10 ал.4 на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, забраняващ строителството на открити механически уреди върху плажовете;

3. член 31 на Закона за биологичното многообразие, изискващ дейности, които не са нужни за предпазената зона, да се правят единствено след обмисляне на тяхното влияние върху целевите за запазване типове и хабитати;

4. член 93 на Закона за запазване на околната среда, изискващ дейности по пресушаване на земи да послежат на процедура по обмисляне нуждата от ОВОС;

5. Закона за устройство на територията, изискващ за всяко строителство да се издават строителни позволения, с изкл. на обектите по член 151;

6. Режим 3.2.1.1.1. от Плана за ръководство на Защитена околност Шабленско езеро, който не разрешава намаляване на водното равнище в този интервал на годината под 0,5 м.н.в.

Непознаването на законите или умишленото прикриване на нарушавания от страна на Нено Димов може да има пагубни за природата последици.

Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България " напомня, че сега се гледат промени в Закона за биологичното многообразие и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които целят в допълнение да отслабят отбраната на крайбрежните територии. Някои от тези промени са препоръчани също Нено Димов.

Приложение 1: карта на естественото място за оттичане на Шабленско езеро и прокопания нов канал, довел до екологична злополука.

Приложение 2: обединена профилирана карта на морските плажове и типовете дюни на морски плаж " Шабла " (защитените дюни са в червено).

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР