Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане
Коментари Харесай

Природозащитници алармираха за незаконна сеч в Борисовата градина

Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “ алармира, че на 14 януари, в сектор на Борисовата градина, покрай бул. Цариградско шосе и ул. Незабравка, е почнало осъществяването на непозволена сеч.
Тя планува изсичане на забележителен брой дървета при цялостна неяснота. Сечта в Борисовата градина се прави на основата на документ: “Инвентаризация и лесопаркова експертна оценка на растителността в лесопарковата част на “Борисова градина”, който третира дърветата като стопанска гора за дърводобив. Природозащитниците напомнят, че Прокуратурата към този момент се е произнесла, че горите в градските зелени площи не могат да се третират като стопанска гора за сеч.
Въпреки това, Столична община, базирайки се на инвентаризацията, планува огромни сечи. На последното съвещание на общинската комисия по запазване на околната среда и земеделие, ръководена от госпожа Лорита Радева, коалиция “За да остане природа в България” разкри, че се планува в Борисова градина да бъдат отсечени над 5900 дървета. Според разрешителното от Столична община, единствено в 5 от общо над 30 полигона в обособения за сеч сектор, ще бъдат отсечени 860 дървета, а 654 ще бъдат окастрени.
Премахването на дървета още веднъж се прави без изискваното от Наредбата експертно мнение и всичките му реквизити. По същия нерегламентиран метод, без нужната документи, Столична община към този момент отсече 524 дървета в сърцето на “Борисовата градина” наоколо до автокъща “Капитолия”. Притесненията се ускоряват от обстоятелството, че в плана на организационен проект за парка, навръх тази доктрина, се планува ново застрояване.
Усилията на природозащитниците постоянно са били ориентирани към това осъществяването на санитарна сеч в Борисова градина да е единствено по потвърдена нужда, каквото е условието на нормативната уредба. В тази връзка, в Борисова градина следва да се отстраняват рисковите за посетителите дървета, като се обезпечи сигурността на жителите и дом за другите типове животни в парка.
Въпреки опитите на природозащитниците да влияят върху ограничението на сечта в Борисова градина, са маркирани доста на брой здрави и неопасни за посетителите на парка дървета. Общината не е маркирала “биотопните дървета”, които е основно да бъдат непокътнати, с цел да се обезпечи опазването на жителите на парка, както птици, по този начин и други животни. Много от стоящите на корен дървета, които са единствената хранителна база за кълвачите, също са маркирани за сеч, макар че са надалеч от алеите.
Сечта в Борисова градина се извежда без никаква гласност и при липса на осведоменост на жителите. На поставените табели в парка е неразбираем срокът за извеждане на сечите, кой е секачът, какъв брой дървета се планува да се махнат, къде ще се извозят и на каква повърхност се планува да се правят мероприятията.
Коалиция “За да остане природа в България” прикани Столична община неотложно да приключи почналата сеч, до момента в който не обезпечи условията, нужни по закон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР