Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане

...
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи За да остане
Коментари Харесай

Екозащитници искат публичен избор на съдиите, които ще решават за Пирин

Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България " упорства за обществен избор на съдиите от 5-членката на Върховен административен съд, която ще гледа делото за решението за Пирин. 
 Екоорганизации приканиха премиера да не апелира правосъдното решение за Пирин  Симеонов ще скочи с релса на врата от бургаския мост, в случай че страната загуби делото за Пирин  Върховен административен съд анулира измененията в Плана за ръководство на Национален парк Пирин
Природозащитниците се обрнаха към Висшия правосъден съвет (ВСС) и ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) с молба да подхващат тази обществена процедура.

Днес е последният ден от законовия 14-дневен период, в който може да бъде обжалвано решението на тричленния състав на Върховен административен съд от 30 юли, което отмени промените в Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “, признати от Министерския съвет в края на предходната година.

От коалиция „ За да остане природа в България " означават, че разпределението на делата и преписките в органите на правосъдната власт се прави на правилото на инцидентния асортимент посредством електронно систематизиране, съгласно поредността на постъпването им. В признатата от Висш съдебен съвет " единна методика по приложението на правилото за инцидентно систематизиране на делата " пълномощието за систематизиране на делата обаче е предоставено на административните ръководители на съдилищата, без да е очакван обществен надзор. Поради това постоянно се твърди, че съставите са манипулирани.

Природозащитниците са безапелационни, че не би трябвало да бъде поставяно под подозрение инцидентното систематизиране на това дело, към което има висок публичен интерес, и по този метод да бъде нарушено правото на обективен правосъден развой на двете страни.

Тяхното искане е всички съдии от петчленния състав на Върховен административен съд да бъдат избрани на инцидентен принцип в наличието на публицисти и IT специалисти.

" Припомняме, че решение за сходна мярка няма да бъде казус, защото сходно бе взето по едно от делата против Цветан Цветанов за отказано потребление на специфични разследващи средства, за което на две инстанции той получи ефикасни присъди ", се показва още в позицията на „ За да остане природа в България ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР