Коалицията на израелския премиер Бенямин Нетаняху изпадна в хаос в

...
Коалицията на израелския премиер Бенямин Нетаняху изпадна в хаос в
Коментари Харесай

Цял Израел е блокиран от нови протести срещу Нетаняху

Коалицията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху изпадна в безпорядък в понеделник, след поради уволнението на неговия прераснаха в национална стачка и блокиране на основни обекти. Хиляди израелци не престават натиска върху държавното управление да спре своите оспорвани проекти за промяна на правосъдната система.

Очакваше се Нетаняху да направи телевизионно изказване в понеделник сутринта, в което да разгласи, че стопира прокарването на проектите, които съгласно него са нужни за възобновяване на салдото в системата на ръководство, само че които критиците считат за опасност за демокрацията.

На фона на известията, че неговата националистическо-религиозна коалиция рискува да се разпадне, изказването беше отсрочено, до момента в който Нетаняху се среща с ръководители на партиите. Министърът на правораздаването Ярив Левин, който управлява процеса, сподели, че като член на ръководещата партия Ликуд ще почете каквото и решение да вземе Нетаняху.

" Ситуация, в която всеки прави каквото си желае, може да докара до неотложно рухване на държавното управление и провал на Ликуд ", сподели той в изказване. " Всички би трябвало да се стремим да стабилизираме държавното управление и обединението.

 Цял Израел е блокиран от нови митинги против Нетаняху
© Reuters

Международното летище " Бен Гурион " е затворено и приема единствено идващи самолети, оказали се във въздуха при оповестяването на новите митинги.

Блокирана е автомагистралата " Аялон " - основна връзка сред северната и централната елементи на Израел, по която на ден минават близо 600 хиляди автомобила.

Главните морски пристанища, банки и лечебни заведения и медицински служби на Израел оповестиха протестна подготвеност.

Заведенията на McDonalds бяха затворени, защото митингите се обгърнаха в цялата стопанска система.

В 18 часа би трябвало на митингите да приказват някогашни ръководители на сигурността и защитата на Израел. За рисковете, които провокира проектът на Нетаняху, ще приказват:

По-рано чиновник в ръководещата партия Ликуд и различен източник, тясно обвързван със законодателството, споделиха, че Нетаняху ще спре промяната, който разпали някои от най-големите улични демонстрации в историята на Израел и провокира рядка интервенция от страна на президента. " В името на единството на народа на Израел, в името на отговорността ви приканвам неотложно да спрете законодателния развой ", сподели президентът Исак Херцог в Twitter.

Острото предизвестие на Херцог, чиято функционалност е значително представителна и би трябвало да стои над политиката, акцентира паниката, породена от предложенията, които ще затегнат политическия надзор върху правосъдните назначения и ще разрешат на Народното събрание да анулира решение на Върховния съд, изяснява " Ройтерс ".

 Цял Израел е блокиран от нови митинги против Нетаняху
© Reuters

По време на подиуми на яд в Кнесета рано в понеделник, опозиционните членове на Народното събрание нападнаха Симча Дан Ротман, ръководител на комисията, която придвижва законопроекта, с крясъци " Срам! Срам! " и обвинявания, сравняващи законопроекта с войнствени ислямистки групи, които желаят унищожаването на Израел. " Това е враждебно завладяване на страната Израел. Няма потребност от " Хамас ", няма потребност от " Хизбула ", се чу да вика един народен представител. " Законът е уравновесен и добър за Израел ", отвърна Ротман.

В такава конюнктура министърът на финансите Бецалел Смотрич показа бюджета за 2023-24 година пред Народното събрание за авансово гласоподаване по-късно денем.

Предложението за съмнение на опозицията беше отхвърлено, само че в символ на напрежението в ръководещата коалиция министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който оглавява една от твърдолинейните прозаселнически партии, прикани да не се отстъпва. " Не би трябвало да стопираме правосъдната промяна и не би трябвало да се предаваме на анархията ", написа той в Туитър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР