Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел е заплашена от разпад,

...
Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел е заплашена от разпад,
Коментари Харесай

Британски вестник: Ангела Меркел пада до Коледа

Коалицията на немския канцлер Ангела Меркел е застрашена от разпад, откакто нейните сътрудници започнаха завой наляво, написа в. "Таймс ".
Правителството на канцлера може да падне от власт преди Коледа, откакто водещи фигури в Християндемократическия съюз (ХДС) обявиха, че отхвърлят да вършат каквито и да било нови отстъпки на съдружните сътрудници от социалдемократическата партия, които си избраха ново управление с ляв уклон. Избирането на 67-годишния Норберт Валтер-Борянс и 58-годишната Саския Ескен за водачи на социалдемократите е последица от засилващото се сериозно отношение на социалдемократическата партия към обединението с консерваторите на Меркел, отбелязва английското издание.
Водещи представители на ХДС изключиха всевъзможни по-нататъшни отстъпки, откакто предходни взаимни отстъпки не съумяха да оказват помощ на финансовия министър, умерения Олаф Шолц, който загуби избора за лидерския пост на социалдемократите в събота. Според членове на ХДС изборът на Валтер-Борянс и Ескен епоставил съдружния им сътрудник на пътя към самоунищожението.
Бъдещето на държавното управление на Меркел е неразбираемо, откакто водачи на Германската социалдемократическа партия станаха представители на нейното ляво крило, счита и в. "Дейли телеграф ". Членовете на социалдемократическата партия (която е най-старата в Германия) предизвикаха политическо земетресение, откакто избраха лидерски тандем с леви убеждения, който заплаши да изтегли партията от ръководещата коалиция, отбелязва вестникът. Предвид обстоятелството, че съвсем всички представители на парламентарната група на социалдемократите в Бундестага поддържаха досегашния краткотраен водач на партията и финансов министър на Меркел Олаф Шолц и Клара Гайвиц за партийни водачи, поражда въпросът по какъв начин Валтер-Борянс и Ескен имат намерение да работят с враждебните депутати.
Германия е изправена пред опцията да премине през месеци на политическа неустановеност при вероятно раздробяване на ръководещата коалиция (която е неустойчива още от основаването си след изборите през 2017 г.), което става все по-вероятно, написа в. "Гардиън ". Увеличават се възможностите Меркел, която съобщи, че няма да се кандидатира за идващ мандат, да би трябвало да слезе от политическата сцена по-рано, в сравнение с възнамеряваше.
Меркел не можеше да си показа по-лош сюжет, написа в. "Монд ". Избирайки на 30 ноември за свои водачи Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен близо 425-те хиляди членове на социалдемократическата партия ясно показаха волята си за завой наляво. Пряка последица на това може да се окаже рухването на ръководещата коалиция в Берлин и отдръпването на канцлера Меркел преди края на нейния четвърти мандат, очакван за есента на 2021 година, предвижда и френското издание.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР