Коалицията ГЕРБ-СДС прие от президента и веднага върна мандата за

...
Коалицията ГЕРБ-СДС прие от президента и веднага върна мандата за
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС прие и веднага върна мандата за съставяне на правителство

Коалицията ГЕРБ-СДС одобри от президента и незабавно върна мандата за сформиране на държавно управление. 

Държавният глава връчи втория мандат за сформиране на държавно управление. Папката отиде в ръцете на Даниел Митов, който беше посочен за кандидат за министър председател на ГЕРБ-СДС. Той обаче върна незабавно несбъднат мандата на президента.

" Господин Митов, в осъществяване на член 99 от Конституцията на Република България с декрет №217 ви разпореждам да съставите държавно управление ", сподели президентът на Даниел Митов, който е определен от парламентарната група на ГЕРБ получи мандата за сформиране на държавно управление от президента. Час по-рано от ГЕРБ оповестиха на брифинг състав на проектокабинет. 

" Уважаеми господин Президент, както беше декларирала нашата парламентарна група още през цялото време, за жалост ние не виждаме опция вторият мандат да бъде осъществен и ще би трябвало да върна на момента в осъществяване на конституционните процедури писменото ни мнение, в което предлагаме вторият мандат да се счита за неосъществен и да продължи нататък конституционната процедура, като ви дадем опция да действане нататък ", сподели Митов на президента. 

Час по-рано на брифинг от ГЕРБ-СДС оповестиха какъв ще е съставът на проектокабинета им, макар желанието им да го върнат незабавно. От обединението оповестиха имената в проектокабинета им:
Вицепремиер - Томислав ДончевВицепремиер и министър на вътрешните работи - Румен ХристовВицепремиер и външен министър - Екатерина ЗахариеваМинистър на финансите - Кирил АнаниевМинистър на правораздаването - Радомир ЧолаковМинистър на защитата - Христо ГаджевМинистър на районното развиване - Александър ИвановМинистър на труда и обществената политика - Деница СачеваМинистър на образованието - Красимир ВълчевМинистър на опазването на здравето - Костадин АнгеловМинистър на културата - Любен ДиловМинистър на околната среда и водите - Ивелина ВасилеваМинистър на земеделието - Десислава ТаневаМинистър на превоза - Росен ЖелязковМинистър на стопанската система - Жечо СтанковМинистър на енергетиката - Делян ДобревМинистър на спорта - Красен КралевМинистър на туризма - Деница Николова
След като вторият мандат бъде върнат от ГЕРБ, президентът има 7 дни, с цел да връчи третия. Той се дава на партия по преценка на президента. Ако и с него не се образува постоянен кабинет - президентът, с един и същи декрет, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори, в границите на два месеца. Назначава се длъжностен кабинет, който обаче е с лимитирани пълномощия и би трябвало да провежда новите избори.  

Припомняме, че във вторник и в сряда президентът организира повторни срещи с представителите на шестте парламентарно показани групи. От  " ИТН "   оповестиха, че отговорността за съставяне на държавно управление е в другите пет обединения в Народното събрание. 

От  ГЕРБ-СДС  настояха президентът да не бави процедурата и повториха позицията си, че ще върнат втория мандат щом го получат.

От  БСП  обявиха, че в случай че третият мандат отиде при тях, те ще положат старания да беседват с " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

Залогът е в третия мандат, а готовността за компромиси е основна, с цел да може да се излъчи ръководство, споделиха от  " Демократична България "

Безусловна и непотърсена поддръжка няма да има от страна на  Движение за права и свободи , макар че водачът на партията съобщи, че страната има потребност от постоянен кабинет. От партията показаха едно изрично изискване, от което не биха отстъпили - " възобновяване на нормалността в политиката и възобновяване на демокрацията в нашата страна ".  

" Изправи се БГ! Ние идваме! "  обеща да направи всичко допустимо третият мандат да се осъществя без значение на кого ще бъде връчен.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР