Коалиция За да остане природа в България посочи Министерство на

...
Коалиция За да остане природа в България посочи Министерство на
Коментари Харесай

Еколози обвиниха МОСВ за проблема с Рилските езера

Коалиция " За да остане природа в България " уточни Министерство на околната среда и водите (МОСВ) като главен провинен за противозаконното нахлуване на хоро в едно от Седемте рилски езера.

Природозащитниците предизвестяват, че в околните дни ще изнесат информация за безсмислено прахосване на 600 000 лв. бюджетни средства от страна на Министерство на околната среда и водите във връзка със забавеното оповестяване на предпазената зона от Натура 2000 " Рила-буфер ".

От Натура 2000 показват, че министърът на околната среда и водите Нено Димов не е подхванал нужните дейности за ограничение на достъпа до езерата.

Експертите са безапелационни, че е належащо незабавно ограничение на туристическия поток, като мярка за решение на казуса.

" Министерство на околната среда и водите не са създали инспекция на предпазените територии, планувани за снимането на филм, в който вземат участие 300 души и огромна част от тях навлиза в езерото Близнака, обявиха еколозите.

Проблемите с езерата стартират още през 2007 година с концепциите за мега ски комплекса " Паничище-Езерата-Кабул ". Тогава заради опозиция против плана шефът на Национален парк Рила е уволнен.

Еколозите настояват още, че през 2009 година лифтът от хижа Пионерска до хижа Рилски езера е построен, без да има законно позволение за това.

" Министерство на околната среда и водите се опасява от спор, който да предложи решение достъпа на хора в региона на Седемте рилски езерата " -допълват природозащитниците.

Коалицията " За да остане природа в България " упорства Министерство на околната среда и водите да стартира да извършва отговорностите си за запазване на природата на България, както и да не позволява налагането на санкции на България от Европейската комисия.

Те оферират да не се позволяват други сходни всеобщи прояви в езерата и да се вършат инспекции при достъпа на туристи до тях.

Според еколозите е значимо да се сътвори проект за ръководство на предпазените зони, да се възстановят нарушените терени и да се ограничи замърсяването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР