Коалиционното правителство на Молдова, в което влизат проевропейска група и

...
Коалиционното правителство на Молдова, в което влизат проевропейска група и
Коментари Харесай

Правителството на Молдова падна при вот на недоверие

Коалиционното държавно управление на Молдова, в което влизат проевропейска група и подкрепяна от Русия партия, падна при избор на съмнение поради спор по процедурата за избор на основен прокурор , осведомят АП и " Ройтерс ".

Кабинетът на премиера Мая Санду изгуби вота, откакто 63 от 101 депутати поддържаха предлагането за избор на съмнение.

Отношенията сред партията " Действие и взаимност " на Санду и социалистите се утежниха поради проекта й да се поеме надзор над процедурата по номинация на основния прокурор , което съгласно премиера е основен въпрос в нейните старания за битка с корупцията.

Прозападният министър председател Санду пое ръководството през юни, откакто легитимността на държавното управление беше сложена под въпрос.

Санду образува коалиция с подкрепяната от Москва Партия на социалистите в Република Молдова.

Сега партиите имат 90 дни да се опитат да образуват ново държавно управление . Ако не съумеят, Молдова ще се насочи към парламентарни избори.
 Снимка 452411
Източник:

Молдовско общество е разграничено. Санду желае страната да се причисли към Европейски Съюз, до момента в който социалистите , ръководени в предишното от президента на страната Игор Додон, желаят по-тесни връзки с Москва.

Санду желае държавното управление да има пълномощия да назначава нов основен прокурор , до момента в който социалистите желаят специфична комисия към правосъдното министерство да взема решение. Според премиера това ще помогне за осъществяване на обещанието за битка с корупцията в страната.

Междувременно пред Народното събрание се организира проява в поддръжка на премиера Мая Санду.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР