Коалиционно споразумение между ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България

...
Коалиционно споразумение между ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Коалиционно споразумение няма да има. ГЕРБ: Това е комитет за трудоустрояване

Коалиционно съглашение сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " няма да се подписва. Това съобщи Лена Бориславова на влизане в Народното събрание, където се проведе среща на двете най-големи парламентарни сили.

В края на предходната седмица от " Продължаваме промяната - Демократична България " желаеха от ГЕРБ да се подпишат под 7 точки, с които да се подсигурява, че няма да има още веднъж плаващи болшинства с Движение за права и свободи и " Възраждане ", както и устойчивостта на промените.

На това водачът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че желае да има съдружно съглашение.

Бориславова посочи, че на срещата двете обединения разискват единствено общата законодателна и управническа стратегия, както и конституционните промени.

" Не приказваме за съдружно съглашение, приказваме за механизъм, който да обезпечи съблюдаване на поетите задължения при образуване на държавното управление. Тук няма нищо ново, нищо друго от това, което към този момент бяхме договорили с сътрудниците от ГЕРБ преди по малко от три седмици. Така че аз се надявам да се върнем към този формат и към това, което договорихме тогава.

Не приказваме за съдружно съглашение, тъй като сред двете сили няма доверие и то не може да се преодолее просто по този метод.

Това, което желаеме ние е да има механизъм, с който да се ангажират парламентарните групи, с цел да може да има постоянни болшинства, които да обезпечат безпроблемна работа на кабинета за тези неща, за които към този момент сме постигнали единодушие ", заяви Бориславова.

От ПП-ДБ чакат гаранции, че ГЕРБ няма да използва плаващи болшинства, както стана при приемането на антикорупционния закон, при гласуването на старта на процедурата по желание на членове на три регулатора и други

" България би трябвало да има постоянно държавно управление, само че то би трябвало да има зад тила си едно устойчиво парламентарно болшинство. В противоположен случай то става един заслон, зад който ние няма да позволим да се крият плаващи болшинства с присъединяване на " Възраждане " и Движение за права и свободи, каквито бяха образците от предходната седмица ", уточни Лена Бориславова.

Комитет по трудоустрояването

Дали срещата през днешния ден е довола до нещо ползотворно обаче по този начин и не стана ясно. От ГЕРБ резервираха студен, дори сериозен звук.

" Съставът на участващите в тази среща ни изненада доста. Нямаше депутати или водачи на партиите в обединението ПП-ДБ, а присъединяване взе Лена Бориславова. Срещата продължи 20 минути. За нас на дневен ред е лидерската среща, а на тази среща участваха лица, които даже не са депутати. Отговорност се носи от водачите с подписи.

Правителството на ПП-ДБ към момента няма канидати за регионални шефове, не са назначени всички зам.-министри, Министерски съвет си взема някаква решения и ние считаме, че не можем да носим отговорност за тези политики. Фактите са такива - Министерски съвет и министрите вземат решения за своите дейности. Мен никой не ме е питал дали съм съгласна някой да заеме поста на началник на държавна организация или приходна организация. В този смисъл решенията не се вземат дружно и това е повода за разтърсванията ", съобщи след края на срещата председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, представена от Нюз бг.

А Томислав Дончев добави:

" Много не ми се желае държавното управление да се трансформира в някакъв комитет за трудоустрояване, както наподобява на моменти. Овластяването на ярки партийни фигури няма да докара до непоклатимост. "

И затвърди тезата на ГЕРБ: " Отново ще повторя, че би трябвало да е ясно кой носи отговорност и това ще се реши посредством подписването на съдружно съглашение. Иначе това държавно управление ще работи мъчно и няма да има резултати. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР