Коалиционният ви съвет се събра за пръв път от доста

...
Коалиционният ви съвет се събра за пръв път от доста
Коментари Харесай

Защо Нено Димов е „на топло в ареста”, а Петя Аврамова, си е на „топло у дома”?

Коалиционният ви съвет се събра за пръв път от много време, само че какво разбрахме от него? Че е бил противен. Но за какво? Защото са се обсъждали тежките проблеми в страната, в частност обстановката с достъпа до вода, вноса на отпадък от италианската мафия и чистотата на въздуха, в подтекста на задържането и оставката на Нено Димов? Не .
Обсъждали са се може би тактики и политики за справяне с рецесията, може би незабавен проект за Перник и цялостни насоки за решение на проблемите в бранша? Не . Тези неща за вас явно не са толкоз неприятни.
Занимавали сте се с разправии между тях и с един не напълно лишен от съображение въпрос – за какво Нено Димов е на топло в ареста, а други – като да вземем за пример министърът на районното развиване и благоустройство Петя Аврамова, някогашният регионален шеф на Перник и някои други са също на топло, само че у дома? Въпреки че този въпрос не може да е детайл от партийни полемики и знаете чудесно към кого би трябвало да бъде насочен.
Това послание направи аленият народен представител Кристиан Вигенин към ръководещите по време на разискванията за изборът на нов екоминистър.
Ето и цялостното му изявление:
ПГ на Българска социалистическа партия за България няма да поддържа препоръчаната кандидатура за министър на околната среда и водите. Но ние можем единствено да ви благодарим за нея, за метода по който тя беше направена, както и за претекстовете, с които беше взето решението. Защото по един необикновено безапелационен метод демонстрирахте цялата неплатежоспособност на това ръководство и цялата си неприспособимост да решавате проблемите на хората и страната.
Първо, Коалиционният ви съвет се събра за пръв път от много време, само че какво разбрахме от него? Че е бил противен. Но за какво? Защото са се обсъждали тежките проблеми в страната, в частност обстановката с достъпа до вода, вноса на отпадък от италианската мафия и чистотата на въздуха, в подтекста на задържането и оставката на Нено Димов? Не. Обсъждали са се може би тактики и политики за справяне с рецесията, може би незабавен проект за Перник и цялостни насоки за решение на проблемите в бранша? Не. Тези неща за вас явно не са толкоз неприятни. Занимавали сте се с разправии между тях и с един не напълно лишен от съображение въпрос – за какво Нено Димов е на топло в ареста, а други – като да вземем за пример министърът на районното развиване и благоустройство Петя Аврамова, някогашният регионален шеф на Перник и някои други са също на топло, само че у дома? Въпреки че този въпрос не може да е детайл от партийни полемики и знаете чудесно към кого би трябвало да бъде насочен.
На този Коалиционен съвет сте се спрели и на кандидатура за министър на околната среда и водите. Сигурно сте обсъждали в подтекста на рецесията и кой познава най-добре бранша? Не. Кой е в положение с цялостно схващане да обхване сложността на поста? Явно не. Най-сетне – някой, който да схваща европейската политика и може да отстоява съответно българския интерес, измененията които предстоят – както по отношение на новите начинания на Европейски Съюз, по този начин и във връзка с Многогодишната финансова рамка? Пак не. Може би с помощта само че специалисти през тия дни сте създали някакви насоки и сте търсили някой, който да ги извърши? Нищо сходно. Основната логичност на търсенията ви е била да се откри някой, който да подсигурява опазване на балансите във властта и дотъкмяване на мандата – без значение каква е цената на това добутване до 2021 година за жителите и за страната. И о, каква блестяща хрумка – пращате човек, чиято задача ще бъде да ревизира и ревизира системата, тъй като няма никакъв различен мотив в поддръжка на съответната кандидатура, та нека някой се върже на тази концепция. И какъв необикновен шанс – роден е в Перник. А може би месторождението е не просто шанс, а първи аршин, тъй като и децата знаят, че инспекциите на системата ги вършат други институции. Изобщо всичко наподобява толкоз сюрреалистично, че неизбежно в съзнанието изниква най-задаваният въпрос в българската политика, само че ще го задам по различен метод, с цел да не се вършат ненужни аналогии – чия кандидатура в действителност е Емил Димитров?
И най-после, с цел да се слагат финалните линии на тази политическа творба, която сътворихте, пристигнаха и първите изказвания на претендента за министър. Който си признава, че не познава бранша, не познава и  Перник, не желае да е министър, само че главната му задача е да запази тази власт до края на мандата и в името на това е подготвен да заплати висока цена, не стана ясно тъкмо каква. Поздравления! С такава изчерпателна и благородна стратегия не е застъпвал никой министър досега. Остава да витае чувството, че даже на народен представител, въпреки и прочут със своята политическа еластичност в годините, е направено предложение, на което той не може да откаже. Знаем кой прави такива оферти.
Но въпреки това, би трябвало да признаем неговата искреност, тъй като посредством нея беше доказано всичко, което сме споделили досега – че това е едно безидейно ръководство, което няма проект за развиването на страната, работи на парче, пилее средства, с цел да запушва дупки и да потушава недоволството, затънало е в далавери и няма бранш, който днес да е в по-добро положение спрямо началото на ръководството. И главната задача е просто да си доизкара мандата.
А в това време, посред рецесията, при невиждания факт, че за пръв път в ареста лежи настоящ твой министър и че от новото предопределение зависи бъдещето на десетки градове и села и на стотици хиляди българи, министър-председателят Борисов избяга от безводието в Египет. Е, в Египет също има безводие. Но там не се е случвало да източат Асуан. Там, в пустинята строят градове, тук градовете се трансформират в пустиня.
Простете за сравнението, само че неотдавна стана известна една творба на италианския художник Маурицио Кателан, която съставлява банан, залепен с тиксо за стената. Нарича се „ Комик “. И по този начин, вие сътворихте същия шедьовър, само че в политиката. Образно казано залепихте банан на стената и в този момент несъмнено очаквате овации от хората? Не, овации няма да има. Може да има единствено яд и той пораства с всяко ваше деяние, не знам дали го усещате.
Уважаеми госпожи и господа народни представители, отхвърлете тази кандидатура. Някои неща имат цена, която не трябва да бъде плащана. Заради България.
Благодаря.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР