Коалиционният съвет на управляващите обяви вчера номинацията на Росен Желязков

...
Коалиционният съвет на управляващите обяви вчера номинацията на Росен Желязков
Коментари Харесай

Росен Желязков – Рокаджията

Коалиционният съвет на ръководещите разгласи през вчерашния ден номинацията на Росен Желязков за министър на превоза, осведомителните технологии и известията. Тези дни се чака кандидатурата му да бъде гласувана от Народното събрание.

Властта отново опря до Росен Желязков – сегашния ръководител на Комисията за контролиране на известията. Когато министър председателят реши да освободи трима министри след ужасната покруса с рейс предишния месец, при която край Своге починаха 17 индивида, мястото на транспортния министър остана празно. Номинираният за поста Александър Манолев реши да отдръпна кандидатурата си и на хоризонта се появи Росен Желязков. Колкото прочут, толкоз и чужд.

Всъщност, за него от години се твърди, че е един от най-приближените до премиера Борисов. А самият Желязков се прочу напълно ненадейно с по този начин наречената “Костинбродска спекулация с бюлетините ”. Хората обаче не престават да свързват името му точно с този случай на скица за изборна машинация за парламентарните избори през 2013 година, когато той е и единственият обвинен. Тогава в деня за размисъл преди вота гръмна известие за готвена изборна машинация – в печатницата в Костинброд са отпечатани 400 хиляди бюлетини над позволените по закон. Те били разпределени за няколко града. Печатницата “Мултипринт ” е частна и в нея главен съучастник е общински консултант от ГЕРБ. Прокуратурата повдига обвиняване за закононарушение по работа на Росен Желязков, по това време основен секретар на служебното държавно управление, поради неупражнен надзор от негова страна. Две години по-късно съдът потвърди, че аферата не е негова и че той не е виновен за липса на надзор. Но му лепнаха прозвището “Костинбродския ”.

Желязков се оказа в центъра на още един гръмък скандал, който Реформаторският блок подвигна на Борисов през 2016 година, когато управляваха дружно. Тогава той е номиниран за ръководител на Комисията за защита на конкуренцията. Въпреки ласкавата препоръка от страна на ръководещата партия, и без значение, че четирите парламентарни групи на болшинството (без хората на Радан Кънев) застанаха зад него, т.е. изборът му беше сигурен, Желязков се отхвърли да се състезава със себе си. След като не се появи различен претендент за ръководител, той реши да отбрани името си от сплетните на ДСБ, както и престижа на Комисия за защита на конкуренцията, и се отдръпна. Никога през годините за него не се е чуло да е в схеми и кавги.

Мнозина обаче не познават Росен Желязков. И това е обяснимо. Той е човек, който в никакъв случай не е обичал да застава под прожекторите и постоянно е странял от публичността. Реакцията му не е като на политик, а като на технократ, на който трагичният изказ не му е в кръвта. Той остава настрана без да укорява който и да било. И това постоянно се оказва печеливш ход.

А цялата кариера на 50-годишния Желязков е построена в региона на правото, IT-технологиите, модерното административно ръководство. Повече от 20 години той работи в администрацията. Преди да стъпи в Столичната община, откъдето потегля обществената му кариера, шест години е бил юрист. Както и зам.-кмет на “Лозенец ”, а също и най-младият кметски наместник на централния столичен регион “Средец ”. Започва там като юрист още по времето на столичния кмет Александър Янчулев – през 1993 година, незабавно откакто приключва право в СУ “Св. Климент Охридски ”. Тогава се е явявал по голям брой каузи, и то в интервала на най-усилената реставрация.

В общинската администрация Желязков е работил с няколко кметове на столицата – стартира при Стефан Софиянски, а след това продължава и с Бойко Борисов, работи и с Минко Герджиков. В първия мандат на Борисов на “Дондуков ” 1 е към този момент основен секретар на Министерския съвет, а след това консултант на министър-председателя по правните въпроси. Премиерът даже го дефинира като “брилянтен правист ” – нехарактерен за него суперлатив.

В биографията на Желязков е записано, че в разнообразни интервали е бил ръководител на Управителния съвет на Института по обществена администрация, член на Надзорния съвет на Общинската организация за приватизация и вложения, а също представител на България в борда на шефовете на Европейския институт по обществена администрация в Маастрихт. Като подобен е отговарял за обществената администрация в Маастрихт.
Родовата история на Росен Желязков е много забавна и той същински се гордее с нея. Оказва се, че дядо му по майчина линия Георги Киряков е чепеларец, потомък на Капитан Петко челник. Прадядо му по майчина линия – Сава, пък е с патриотска кръв – той изколил като в екшън целия граничен пункт от 7-8 души със сабя с голи ръце. Другият му дядо, по бащина линия, пък е бил духовник до 1944 година, след което се мести в София. Баща му е бил преподавател в Смолян, където в локалната гимназия се среща и залюбва с майка му, която е още ученичка.

Росен е ученик на испанската гимназия в столицата. Избира я пред британската заради… китарата. Понеже там учел приятелят му Бобо – музикант по душа, а през днешния ден продуцент и композитор, прочут като някогашен брачен партньор на певицата и фешън дизайнерка Есил Дюран. Още в 6-и клас Бобо го научил да опъва жиците, рокът е в кръвта му. Сега Росен си свири у дома – самият той е споделял, че във всяка стая има по една китара.

Превежда на партизани във ВМА


Част от втората година в казармата Росен прекарва в образователния отдел на Военна болница като преводач от испански Тогава там се лекуват партизани от Никарагуа. През 1988-1989 година с чартъри от Латинска Америка карат ранени бойци от войната там – измежду тях има деца, момчета по на 16-20 години. Болницата безусловно миришела на марихуана, тъй като те си носели принадлежности, разказвал е Росен през годините. Като компетентен испански той бил единственият контакт с личния състав. Дори огромна част от опериращите екипи го считали за техен сътрудник, налагало му се и да участва на тежки интервенции.

За него


Той е технократ


Росен Желязков е препоръчан за министър на превоза, тъй като той е технократ, осведомен е доста добре осведомен с осведомителните технологии, а това е доста значимо за сформиране на електронно държавно управление.

Волен Сидеров, водач на “Атака ”


През 2016 година реши да не оглави Комисия за защита на конкуренцията


Ако Росен Желязков се съгласи, още веднъж ще бъде номиниран за началник на КЗК… Не съм водил диалози с Желязков след неговото решение, само че това което прочетох по медиите е, че той е единственият претендент и някой предрешава какъв ще бъде изборът и прочие изводи, които не са редни и правилни… Решението бе напълно на Желязков, с което комисията би трябвало да се съобрази.

Цветан Цветанов, 10. 03. 2016 година, във връзка отхвърли на Желязков да оглави Комисия за защита на конкуренцията


Не съм твърдяла, че Желязков е отговорен


Съдът сподели, че Росен Желязков не е отговорен. Аз в никакъв случай не съм твърдяла, че Росен Желязков е отговорен. Продължавам да настоявам, че има опити за замяна на изборите. Дали прокуратурата е повдигнала обвинявания или не – това е проблем на прокуратурата. Аз съм безусловно уверена, че с бюлетини на избори постоянно се злоупотребяваше. Включително, в случай че следихте процеса, самият Росен Желязков пред съда сподели “доволен съм, че с помощта на този случай беше изменен законът ”, тъй като законът даваше големи благоприятни условия за корист и изборни операции.

Мая Манолова, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, през май 2015 година
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР