Коалиционните преговори започват. Те са обречени на успех: ПП, ДБ,

...
Коалиционните преговори започват. Те са обречени на успех: ПП, ДБ,
Коментари Харесай

ПП, ДБ, ИТН, БСП: каква ще е цената на консенсуса?


Коалиционните договаряния стартират. Те са обречени на триумф: Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия ще седнат на масата с ясни цели и никой не може да се прави на популярен и да напусне, тъй като ще се трансформира във провинен за възможен неуспех.

Консултациите започнаха на 23 ноември

Експертни, открити, интензивни - такива договаряния за сформиране на държавно управление провеждат спечелилите на парламентарните избори " Продължаваме промяната " (ПП). От вторник до петък специалисти от Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България ще дискутират по 18 управнически бранша. Всяка от полемиките ще води един от двамата съпредседатели на Политическа партия - Кирил Петков и Асен Василев, които най-после ще разгласят резултата. Методологията на приемането му е мениджърска - всяка партия обрисува проблемите в бранша, визията си за него и политиките, които предлага; а мандатоносителите отсяват противоречивото от безспорното и основават база за управническа стратегия.

Този работен конструктивизъм пред камерите няма да е нито огромно шоу, нито огромен срам. Ако желаят да блеснат пред публиката, представителите на партиите би трябвало да покажат професионална подготвеност и дарба за обосновка, а не лозунги и клишета като от парламентарната естрада. Също и обикновено образование и почитание към другите. Корнелия Нинова да вземем за пример към този момент наруши положителния звук, като ултимативно съобщи преди всички - никакво оттегляне пред Македония и пред джендър идеологията.

Никой не може да се прави на популярен и да напусне
Редакцията предлага
От тези 4-дневни полемики надали може да се чака непосредствено управническа стратегия. Но те могат да дадат ориентир върху какво може да стъпи една разностранна коалиция от леви, десни и центристки обединения. Преговорите не могат да се точат с месеци като в Германия, с цел да се създаде съдружно съглашение от няколкостотин страници - освен тъй като не разполагаме с такова време, само че и тъй като партиите ни нямат подобен потенциал. Въпреки това консултациите са обречени на триумф, тъй като четирите обединения ще седнат дружно на една маса с явен дневен ред и цели. И никой не може да се прави на най-велик и да напусне, рискувайки да се трансформира във виновника за възможен неуспех на кабинета.

За България ще е триумф, в случай че бъде реализиран консенсус за политики най-малко с небосвод 1-2 години. Въпросът е какво ще е равнището на консенсуса - дали ще бъдат заложени съществени промени, или поради различия и боязън от непопулярни ограничения ще се стъпи върху минимално единодушие, единствено и единствено да има държавно управление. А прекомерно тънкото единодушие лимитира авансово мандата на новия кабинет.

Не е ясно и дали забележимата част от договарянията е единствено върхът на айсберга на новата съдружна структура. Разпределянето на министерствата и парламентарните комисии надали ще е обществено. И знаците мъчно ще се разчитат, тъй като освен ангажираността с избрани политики, само че и отводът от съществени промени в даден бранш може да бъде заплатен с властови позиции.

Какъв ще е правилото на подялбата?

Интересно е да се види и какъв ще е правилото на делба на властта. Дали първо съгласно парламентарната тежест на всяка партия - най-вече кресла за Политическа партия, минимум - за Демократична България. Дали ще има механизми на уравновесяване - в случай че министърът е от една партия, началник на отрасловата парламентарна комисия да е от друга, зам.-министрите също да са от разнообразни политически сили. Ще се заложи ли и на профилиране " по ползи и по заслуги " - да вземем за пример Българска социалистическа партия да дава отговор за обществената политика, Демократична България - за правораздаването? Най-сетне, ще има ли съдружен съвет, който да движи дневния ред на ръководството и да тушира споровете сред властовите сътрудници, само че и да се трансформира в омразното шарено политбюро?

Здравината на ръководството ще зависи и от здравословното положение на самите партии. Лидерите на " Демократична България " са в оставка, следва избор на нови управления при започване на идната година. Видимо недоброто здравословно положение на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов единствено по себе си е политически въпрос, тъй като партията е напълно функционалност на неговата воля. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също е в оставка и разнородната съпротива в Столетницата настървено търси реванш при започване на идната година. Дори не е ясно дали победителката Политическа партия пращи от здраве, доколкото тази партия бе формирана безусловно през депутатските листи и още не се знае осигурила ли си е постоянни лоялности и предпазила ли се е от инфилтрации.

Веселин Стойнев

Крехкото здравословно положение на четирите партии в бъдещата коалиция може да е залог както за нейната неустойчивост и краткосрочност, по този начин и да се окаже факторът, който ще поддържа допустимо най-дълго живота ѝ. Тъкмо съдружното държавно управление може да се окаже избавителният пояс против вътрешнопартиен разпад. В политиката мъчно може всички да са печеливши, даже когато са в една коалиция - по-вероятно е да печели, най-малко първоначално, единствено лидерът на обединението. Единствената партийна игра с резултат друг от нула е, когато никоя партия не губи. Така болнавите партии могат да се окажат скачени съдове в една коалиция, в която никоя не е заинтригувана някоя друга да потъне. Не и толкоз скоро.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР