Коалиционните партньори в кабинета се срещат днес с премиера Бойко

...
Коалиционните партньори в кабинета се срещат днес с премиера Бойко
Коментари Харесай

Коалиционните партньори обсъждат с Борисов партийните субсидии

Коалиционните сътрудници в кабинета се срещат през днешния ден с премиера Бойко Борисов. Тема на разискване ще бъде въпросът за партийните дотации, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Борисов е твърдо решен, че дотацията би трябвало да бъде 1 лев. Срещата на така наречен „ огромен съдружен съвет “ е планувана, откакто Народното събрание отсрочи гласуването на измененията в Закона за държавния бюджет.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че е упълномощил на управлението на партията и на финансовия министър Владислав Горанов да беседват с сътрудниците си Обединени патриоти, и Воля, както направиха с Движение за права и свободи. Това обаче не се е случило и съгласно Борисов съдружните сътрудници от Обединени патриоти са реагирали вярно, като са настояли за съвещания с ГЕРБ.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов счита, че 1 лева дотация ще ликвидира многопартийната народна власт. „ Премахване на дотациите по отношение на партии в действителност трансформира системата тъкмо в някакъв американски модел, който в България ще бъде афганистански, а не американски. Какво съставлява американския модел? Финансиране, от което остават две партии ”, добави той.

От Движение за права и свободи останаха недоволни от решението и приканиха ГЕРБ да спазят поетите задължения. Четирима депутати изпратиха писмо до премиера, с което показват недоволството си от обстоятелството, че предложенията им за промени в Закона за държавния бюджет за 2019 не са били подложени на гласоподаване иобсъждане. Под писмото стоят подписите на ръководителя на групата Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Делян Пеевски и Халил Летифов, които внесоха предложенията за безвъзмездни детски градини, ремонт и градеж на нови, както и диференцирана Данък добавена стойност ставка за книгите и учебниците. Законодателната им самодейност обаче остана без разглеждане с аргумента, че излиза отвън обсега на признатия на първо четене закон, в който бе залегнало само намаляването на партийните дотации от 11 на 1 лев.

От Българска социалистическа партия заподозряха, че отлагането ще бъде безпределно, а предлагането за намаляването на дотациите – „ политическа игра на Борисов и мятане на прахуляк в очите на хората “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР