Коалиционните партньори приеха пакет от антикризисни мерки на съвета си

...
Коалиционните партньори приеха пакет от антикризисни мерки на съвета си
Коментари Харесай

Андрей Гюров: Коалицията може да води диалог

Коалиционните сътрудници одобриха пакет от антикризисни ограничения на съвета си във вторник, който продължи до късно вечерта. Днес министър председателят Кирил Петков дефинира пакета като „ безпрецедентен”. Остойностяването му е за към 2 милиарда лв., а ограниченията, към които се сплотиха ръководещите, са 11.

„ Имаше огромен набор от ограничения, които предлагаха другите сътрудници в обединението. Видимо е, че не всички са намерили място във финалния пакет. Това демонстрира, че обединението може да води разговор. Направихме два експертни съвета за антикризисните ограничения и нощес е реализирано единомислие”, разяснява ръководителят на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната " Андрей Гюров в студиото на „ Денят онлайн с Наделина Анева”.

„ Когато обсъждахме бюджета, нашето предпочитание беше да създадем механизъм, по който минималната работна заплата да бъде вързана със междинната или междинния застрахователен приход, тъй че да не би трябвало на всеки бюджетен цикъл да се повдига тематиката за равнището на работната заплата”, сподели още той. „ Търси се формула, тъй че тя да се актуализира според икономическото положение в страната”, добави Гюров.

Според него инфлацията у нас е привнесена извън. „ В момента тя идва от страна на предлагането, а не от това, че има доста търсене на артикули в стопанската система. От тази позиция въз основата на експанзивната парична политика в Европа и Съединени американски щати и на увеличените цени на суровините на вносителите има доста малко неща, които българското държавно управление може да направи”, регистрира той.

Според него в тази обстановка би трябвало да се създадат две неща. „ Трябва да забележим кои са най-засегнатите и уязвими групи от хора и те да бъдат подкрепени, с цел да не усетят инфлацията по своя джоб, тъй като за тях това е витално значимо. Другото е да бъдем деликатни с ограниченията, с цел да не наливаме в допълнение масло в огъня. Те би трябвало да бъдат доста деликатно преценени”, уточни ръководителят на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната ".

Относно нарастването на пенсиите, той разяснява: „ Реално те ще се вдигнат към 20% и това е директна помощ за пенсионерите, тъй че това нарастване да изпревари растежа на инфлацията и те да не усетят нарасналите цени”.

„ Мислим, че имаме един уравновесен пакет от ограничения, който ще се усети от всички граждани”, добави Гюров.

Той разяснява и апела на „ Демократична България” да има ограничения за унищожаване на съветското въздействие у нас.

„ Декларацията на Демократична България на този стадий е по-скоро политическа. Имаме много сходни визии по главните тематики и даже дейности, които до този миг сме подхванали в тази посока. В случая с депутинизацията приказваме за въздействието на съветските геополитически ползи в България, което не е в полза на българските граждани”, сподели ръководителят на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната ".

По думите му има три съществени пътя, по които се осъществя такова въздействие у нас. „ Първият е корупцията - посредством нея този интерес намира въздействие в избрани браншове, стопански кръгове и даже в политически партии. Другият мост е през интернационалното положение на Западните Балкани - връзките с РСМ. Третият път – е зависимостта в енергетиката”, разяснява той.

И добави: „ Във всички тези направления сме потвърдили, че имаме доста дейна позиция и работим интензивно за усъвършенстване. Няма разминаване в разликите, въпросът е да забележим конкретиката”.

Относно позицията на България по отношение на присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз, Гюров уточни, че тя е ясна. „ Ние желаеме да ги забележим в Европейски Съюз допустимо най-бързо, само че би трябвало да забележим ответни дейности и от тяхна страна за отбрана на правата на българските граждани”, уточни той.

Председателят на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната " беше безапелационен, че през последните 12 години България е имала ръководство, което не е направило нищо, с цел да диверсифицира съветския газ. „ Виждаме, че в този момент, в положение на рецесия, единствено за няколко дни или седмица държавното управление съумя да откъсне България от зависимостите от съветския газ без да наруши доставките и цената”, регистрира той.

Относно изказванията на „ Има подобен народ”, че има вицепремиер, който е обвързван с ГЕРБ и че има народен представител, обвързван с ГЕРБ в Политическа партия, той съобщи: „ Дори това да е другарски огън, той не може да ни засегне. Ние не разделяме хората на това дали са от ГЕРБ или Политическа партия, или къде са били. Дори по време на предизборната акция бяхме споделили, че ще има хора, които не може да са били членове на повече от едвам партия. Не търсим политически номади. Много повече би ме тормозило, в случай че има хора, които не са били членове на партии и внезапно след изборите желаят да се причислят към Политическа партия, в сравнение с такива, които на един стадий от живота си са имали хрумвания и са мислили, че ги пазят, разочаровали са се и по-късно са се отдръпнали, само че са декларирали ясно позицията си”.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР