Коалите са на път да изчезнат, след като пожарите в

...
Коалите са на път да изчезнат, след като пожарите в
Коментари Харесай

Коалите са застрашени от изчезване заради пожарите в Австралия

Коалите са на път да изчезнат, откакто пожарите в Австралия унищожиха 80% от естествения им хабитат, сигнализират учени.
Шефът на Австралийската фондация за коалите Дебора Табарт твърди, че повече от 1000 коали са били убити от огнената буря, съобщи Би Ти Ви.
Според фондацията коалите са „ функционално изчезнали “ поради към този момент унищожената им естествена среда. Това значи, че те нямат достъп до нормалната си храна, не мога да се срещат и да имат потомство.
„ Функционално липсващ тип “ е този, чиято популация е толкоз лимитирана, че към този момент не играе значима роля в екосистемата. Въпреки че някои от представителите на типа ще имат потомство, бъдещето на животинския тип е неразбираемо.
Обезлесяването и горските пожари унищожават главната храна на коалите – евкалиптовите дървета. Възрастна коала изяжда до 1 кг евкалиптови листа дневно.
Тези дървета се възвръщат след пожари, само че ще отнеме месеци преди коалите да имат задоволително храна.
Жители на Австралия приканват държавното управление да задейства така наречен „ Акт за отбрана на коалите “ – закон, написан през 2016 година, който по този начин и не е признат. Той задължава всички жители и организации на територията на страната да защищават дърветата и естествения хабитат на коалите, както и да наблюдават противозаконен лов на животните.
В Австралия са почнали и редица акции за набиране на средства в поддръжка на коалите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР