Коалите, носорозите и белите мечки могат да последват динозаврите и

...
Коалите, носорозите и белите мечки могат да последват динозаврите и
Коментари Харесай

Животните, които измират

Коалите, носорозите и белите мечки могат да последват динозаврите и да изчезнат от лицето на Земята, в случай че не престават да измират - сигнализират природозащитниците. Около 6 400 скотски типа са застрашени от изгубване. Вижте в:

Над 30 000 скотски типове са избрани за " застрашени "  и са включени в Червения лист на Международния съюз за отбрана на природата, най-застрашените от измиране са 6 400. Природозащитната организация WWF предизвести, че сега сме очевидци на " най-голямото измиране на типове след изгубването на динозаврите ", пишат немските медии.

Сред главните аргументи за сериозното състояние са загубите на местообиталища, бракониерството и противозаконната търговия, промените в климата и замърсяването на природата. От WWF показват, че изгубването на типове е рисково и за планетата като цяло, и за човечеството: " Биоразнообразието не е разкош, то има значима роля и извършва избрани задания. Огромна част от видовете например имат грижата за прехраната на човечеството - като насекомите, които опрашват към три четвърти от ядливите растения. Намаляването им може да провокира редица промени ", предизвестяват от организацията и означават, че на този стадий учените не разполагат с задоволително информация, с цел да преценяват действителните последствия от изгубването на избрани животни.
 бели мечки iStock/Getty Images
Рискове има за белите мечки, пингвините и коалите

В отчета на WWF като образец за изчезващ тип са посочени белите мечки: една трета от популацията им може да изчезне до 2050 година вследствие на климатичната рецесия. В залива Хъдсън към момента живеят 842 животни, само че това е с към 18 % по-малко, в сравнение с през 2011 година, написа " Шпигел ". Застрашени от изгубване са и императорските пингвини - в случай че световното стопляне продължи, популацията им може да намалее с 86 процента до 2100-ата година.-->

Броят на коалите също се е свил фрапантно. През октомври 2019-а над 2000 коали станаха жертва на огромните горски пожари в Австралия. Вследствие на тях бяха унищожени големи площи от евкалиптови гори, които са естественото местообиталище и източник на храна за животните. Според природозащитната организация Australia Koala Foundation, към момента има сред 43 000 и 100 000 коали, само че броят им е намалял с към една трета през последните 25 години.

Еберхард Брандес от управителния съвет на WWF е на мнението, че има връзка сред климатичната рецесия и изгубването на типовете. " Глобалното стопляне трансформира екосистемите с трагични темпове. Много животни и растения не могат да се приспособяват задоволително бързо ". Но не всички животни стават жертва на климатичните промени.

Някои измират, други оцеляват

През ноември почина и последният суматрански носорог в Малайзия. Местообиталището на животните е окончателно унищожено поради изсичането на горите за плантации с палмово масло, производството на хартия и въгледобива. В Индонезия този тип носорози към момента се срещат, само че според WWF, броят им е по-малко от 80, пише  " Шпигел ".
 носорог iStock/Getty Images
Някои животни обаче съумяват ловко да се приспособят към новите условия. WWF дава за образец златния чакал, който все по-често напуща топлата югоизточна част на Европа и се заселва в регионите на Централна Европа, в това число и в Германия. По информация на ДПА европейската популация на златния чакал включва 117 000 животни.

Сред огромните спечелили измежду животните е и сайгата или така наречен степна антилопа. Тя е съумяла да развие имунитет против вирусното заболяване, унищожило съвсем целия ѝ тип преди 3 години  - по данни на WWF по време на епидемията броят на антилопите е намалял от 11 000 до 3000. Освен това във Виетнам за първи път от 30 години бе открит виетнамски канчил от фамилията на еленовите прасета. Последният прочут представител на типа е бил убит през 1990 година
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР