Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски направи дарение на Светия синод -

...
Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски направи дарение на Светия синод -
Коментари Харесай

Румен Петков връчи на княз Лобанов-Ростовски почетния знак по повод 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия

Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски направи подаяние на Светия синод - картина, изобразяваща българската делегация, отпред с митрополит Климент, на посещаване при министъра на външните работи на Руската империя Алексей Лобанов-Ростовски. Произведението бe връчено с присъединяване на ръководителя на Политическа партия АБВ Румен Петков.

„ Картината е отдадена на 140 години от определяне на дипломатическите връзки сред България и Русия. Отношенията сред Русия и България не са били доста спокойни за тези 140 години и 4 пъти връзките са били прекратени по всякакви аргументи. Тази картина ни демонстрира българска делегация, която отива в Санкт Петербург да моли Русия да възвърне дипломатическите взаимоотношения и тя е призната от министъра на външните работи на Русия -една от трите и най-голямата империя на своето време. България тогава беше дори незначима точка на картата на Европа. Независимо от това, министърът на Руската империя има голямо почитание към митрополит Климент поради неговите високи духовни и интелектуални качества, също така е бил в пандиза поради проруската си ориентировка. Много бих се радвал, в случай че тази картина припомня за уважението, което министърът на Руската империя е имал към българския свещеник ", сподели княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски.

От страна на Светия синод картината бе призната от Мелнишкия свещеник Герасим, който благодари за дарението.
„ Ще помним тези времена, когато политиците са имали огромно почитание към духовниците. Искрено се надяваме тези времена да се върнат и в най-новата ни история. Когато обществото по-често се вслушва в гласа на църквата, резултатите съгласно нас са положителни и по-устойчиви. Времето бързо се трансформира, а църквата пази в устоите си непреходни и безконечни истини. Затова доста постоянно нашите братя по религия от Русия се усещат доста добре на наша земя, тъй като в действителност вярата ни сплотява и църковнославянският език, на който служим се е запазил през годините ".
Румен Петков дефинира картината като най-ярката илюстрация от това време на славянството, на православието, на претекстовете за най-честната в историята на света война.

„ Защото корените на войната са в националното въодушевление в Русия, което е подбудено точно от общото ни православие, от славянския дух. Почитта, която министърът на външните работи на Руската империя, демонстрира към българския свещеник, е еманация на това чувство за общественост и религия. Благодаря на княза за волята му да подарява на българските институции. Той е най-големият донор на Природонаучния музей и по тази причина беше отличен от управлението на Българска академия на науките. Той е човек, който не стопира да търси и да дава на България исторически обстоятелства и емблеми от целия интервал на следосвобожденското ни развиване. Установяването на дипломатическите ни връзки и динамичността по-късно е един същностен миг. Не би трябвало да забравяме Илинденско-Преображенското въстание и отношението на тогавашна Европа към България. Единствените посланически задачи, които доста ясно са заели позиции за българския темперамент на въстанието и за преследванията на българските жители там са били точно съветските дипломатически задачи в Солун и в Белград. Тези исторически обстоятелства са ни нужни за бъдещето. Св. Синод резервира този дух на българщината, без значение от компликациите, пред които вярата и църквата ни са били изправени в разнообразни интервали от времето ", съобщи Петков.

По-късно в централата на Политическа партия АБВ Румен Петков връчи на Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски почетния знак във връзка 140 години от определяне на дипломатическите връзки сред България и Русия - специфична химикалка, на която са гравирани знамената на България и на Русия и с надпис „ 140 години дипломатически връзки ", съпроводена от лист на всички посланици на Русия в България и на България в Русия от определяне на политическите ни взаимоотношения до ден сегашен.

Неговата татковина е България, само че неговото родно място си остава Русия, сподели Румен Петков. Князът е обвързван родово с борбата за Освобождение на България от турско иго. Направихме си труда да съберем всички посланици на Русия в България от Освобождението до момента. Двете флагове на почетния знак са знак за любов сред двата народа.
„ Днешният ден е знак на 140-годишни взаимоотношения ", сподели княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски.

В подтекста на днешния ден, князът разяснява, че актуалните връзки сред България и Русия напълно не отразяват действителността. Пресата в България отразява вражеско отношение към Русия. Трагедията за мен е, че няма съответна поддръжка от Русия към българските медии. Той прикани за противопоставяне към лъжите за историята на България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР