Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски дари на Панорама „Плевенска епопея 1877

...
Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски дари на Панорама „Плевенска епопея 1877
Коментари Харесай

Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски дари на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” четири ценни литографии от 19 век

Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски подари на Панорама „ Плевенска епопея 1877 г.” четири скъпи литографии от 19 век, свързани с исторически събития от Руско-турската война от 1877-1878 година и с сключване контракта за Освобождението на България

Председателят на Политическа партия АБВ Румен Петков и княз Никита Дмитриевич ЛобановРостовски бяха измежду формалните посетители на откриването на галерия във връзка 90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин през днешния ден в Панорама „ Плевенска епопея 1877 г.”. Експозицията е част от събитията, отдадени на 142-ата годишнина от освобождението на Плевен.



Княз Никита Лобанов-Ростовски добави към свое предходно огромно подаяние на Регионалния военноисторически музей още четири скъпи литографии от 19 век, свързани с исторически събития от Руско-турската война от 1877-1878 година и с сключване контракта за Освобождението на България.

Изложбата, която бележи 90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин показва 89 фотокопия на истински произведения и фрагменти с бележки и автограф на Н. Овечкин от фондовете на Новочеркаския музей за история на Донското казачество. Освен ескизи и етюди от Панорама „ Плевенска епопея 1877 г.”, са показани и етюди и портрети от Диорамата „ Въстанието на казаците-бедняци в Сечта през 1768 година “ и от други диорами, рисувани от Н. Овечкин.

Изложбата дава опция да се видят част от скиците, от които по-късно е основан бъдещият шедьовър на баталната живопис Панорама „ Плевенска епопея 1877 г.” – резултат от продължителна работа над сюжета, драматургията, облиците на персонажите и композицията. По думите на Н. Овечкин „ да се отдели основното, типичното, съзвучното с времето и съвременността и да се претвори в живописен облик по верещагински достоверно – това е нашата свръхзадача”.

Изложбата показва палитра, четки, маслени бои, въглен за изобразяване, парче от лененото платно преди да се грундира, албуми със скици на Н. Овечкин и други, от фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен.

Н. Овечкин е създател на художествения план и началник на колектива от 13 художници, изписали платната в Панорама „ Плевенска епопея 1877 година “, за което е награден с медал „ Народна Република България “ I степен и почетен със званието „ Почетен жител на град Плевен “.

Сред формалните посетители на събитието бяха представители на локалната и централната власт в Плевен, делегации от побратимените на Плевен градове – Ростов на Дон, Плоцк и Браила.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР