Княжево е един от най-известните и обичани квартали на София.

...
Княжево е един от най-известните и обичани квартали на София.
Коментари Харесай

Княжево в миналото и днес

" Княжево " е един от най-известните и обичани квартали на София. Жителите на столицата и нейните посетители го посещават постоянно поради красивия аспект, зеленината и чистия боров въздух. Близостта на " Княжево " до центъра на София и комфортният трамваен транспорт са огромно преимущество. Оттук стартират разходките и излетите към Витоша. Многобройните минерални извори доставят софиянци с потребна и вкусна вода.

Наскоро се появи книгата " История на Княжево " от Георги и Кица Пасланджийски с забавни обстоятелства за неговото развиване. През 1984 година кметството на " Княжево " разпорежда на създателите написването на историята на селището. Дългогодишната събирателска и проучвателна активност на учителите Кица и Георги Пасланджийски е отразена в книгата им за " Княжево ". Но заради настъпилите у нас промени и гибелта на единия от създателите книгата беше издадена в този момент от щерка им Румяна Пасланджийска, която е и редактор на труда. Помагат й историкът Цветан Симеонов, Светла Казакова, поетесата и преводачка Иванка Павлова, както и сътрудници в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", дейци на локалното читалище. Техните разкази също са поместени в книгата.

Историята на " Княжево " съдържа обстоятелства, документи и достоверни разкази за квартала, където още в края на турското иго и през първите десетилетия след Освобождението се издига първият заводски комин, оформя се първата индустриална зона в София. Дълга е поредицата от шампионатите на " Княжево " в индустрията и в духовната сфера. Първи са фабриките за текстил, за питие и алкохол, за хартия и кожухарски произведения, за оцет, за парно боядисване. Васил Левски е основал тук революционен комитет, внушил е на княжевеца Димитър Шишков да построи воденица и спиртоварна във Владая, а средствата от тях са подпомагали националното дело.

В книгата е направена подробна географска характерност на селището и на Витоша. Интересни са детайлностите за имената му, както и проучванията за бита и стопанския живот по времето на първите заселници, на римското и на византийското господство. Как се е развивал тук животът по време на турското господство, каква е била съпротивата против поробителите, по какъв начин се е воювало за духовното оцеляване на популацията? Авторите са изследвали тези въпроси и са ги отразили в труда си. Големи са разделите за икономическия и културно-просветен живот в " Княжево ". Проучени са спортът, туризмът и личностите със заслуги за културата на страната и тези, които са отдали живота си във войните за свободата на България.

Повече от 20 крупни предприятия са основани в България за към половин век (от 1830 до 1880 г.), като четири от тях са се намирали в " Княжево ". За жал, през днешния ден в квартала няма такава индустрия! Днес остават открити въпросите за изоставането на икономическото развиване на тази част от Голяма София. Видно е нехайството в неговото благоустрояване. Изоставена е и се разрушава Минералната баня. Спирката на трамвая е в безобразно положение. Недостатъчни са грижите за централната улица, за минералните извори. В " Княжево " се заселват имотни жители, само че кварталът наподобява към момента зле и има потребност от съзнателни ръководители, които да възвърнат остарялата му популярност. " Княжево " го заслужава!

0902 - Любимата баня на княз Батенберг през днешния ден тъне в разруха
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР