КНСБ застава зад предложението на Европейската комисия, в Директива 96/71/ЕО

...
КНСБ застава зад предложението на Европейската комисия, в Директива 96/71/ЕО
Коментари Харесай

Синдикатите искат достойно равна заплата за равен труд

КНСБ застава зад предлагането на Европейската комисия, в Директива 96/71/ЕО по отношение на командированите служащи, понятието " минимални ставки на възнаграждение " да се размени с " заплащане ", акцентират от Синдиката.

Те се съгласяват със мнението на Комисията, че признатата преди 20 година Директива към този момент не отразява съответно настъпилите от 1996 година насам промени и актуалната обстановка на трудовите пазари, като забележителната разлика в заплащането сред държавите-членки.

От Синдиката изпращат позицията си публично и до министъра на труда Бисер Петков.

Новата дефиниция ще разреши на българските служащи да получават почтено заплащане, равно на това на техните западноевропейски сътрудници, декларират от КНСБ. Такава смяна е в цялостен синхрон с главната позиция на синдиката - Равна заплата за еднакъв труд.

Командироването на служащи е значим принос за възстановяване на икономическото доближаване в Европа, считат от Синдиката, само че акцентират порочните практики на обществени измами и дъмпинг.

Отхвърлянето на предлагането да се заменят " минималните ставки " на възнаграждение с понятието " заплащане " значи, че България поддържа правилото на свободата на даване на услуги с приоритет пред свободата на практикуване на правото на труд, противят се от КНСБ.

В позицията на Синдиката излиза наяве, че съгласно тях търсеното равно заплащане за командированите служащи с служащите изпълняващи същата работа в приемащата страна губи смисъла си, в случай че жилищните или пътните разноски се приспадат от заплатите, или в случай че не се изплащат със същата ставка като тези, които се изплащат на локалните служащи, изпратени в други елементи на територията на приемащата страна.

Според Синдиката срокът от 24 месеца е прекомерно дълъг и не дава отговор на действителността на периодите на командироване.

Те желаят и синдикатите в приемащите страни да могат да подават искове от името на командировани служащи в случаи на нелегално и безпричинно уволняване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР