КНСБ ще се бори за европейски директиви, която да гарантират

...
КНСБ ще се бори за европейски директиви, която да гарантират
Коментари Харесай

КНСБ иска европейски директиви за колективното договаряне и минималните европейски заплати

КНСБ ще се бори за европейски наставления, която да подсигуряват почтени заплати за българските служащи. Това разгласи пред конгреса на ЕКП президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това не значи равни заплати сред Източна Европа, а хонорари съгласно покупателната дарба в обособените страни, само че отговарящи на инвестиции труд и облагата на фирмите. Най-важната ни борба сега е да разтеглим покритието на груповото договаряне и за това е нужна инструкция на Европейската комисия. В нея би трябвало да бъде записано, че това е единственият механизъм, който подсигурява превъзмогване на неравенствата и бедността на континента. 

Втора точка в тази инструкция би трябвало да бъдат съответни параметри за равнището на КТД на национално равнище в обособените страни, които да се наблюдават от близко от Европейската комисия. Ако в Западна Европа това не работи, то в нашите страни управниците имат сериозна чуваемост на всичко, което идва от Брюксел и ще изпълнят всяка една рекомендация, съобщи Пламен Димитров.

Във всички документи би трябвало да залегне един главен принцип - равно възнаграждение за идентична работа, съгласно покупателната дарба, акцентира водачът на КНСБ.

В директивата би трябвало да залегне обвързване за договаряния по КТД при положение на подадено искане от служащ и шеф, е едно от предложенията на българския профсъюз. Трябва да подтиква страните да ратифицират спогодба 154 на МОТ, която ясно разказва механизмите на груповото договаряне в частния бранш. Имаме да извървим дълъг път до своите цели. Само 14 страни са утвърдили спогодба 154 на МОТ за груповото договаряне в частния бранш и това би трябвало да се промени. Ратификацията на този документ би била най-хубавата гаранция против възпрепятствуването на груповото договаряне в Европа, съобщи Пламен Димитров. 

Изключително значимо е в бъдещата нормативна база за груповото договаряне да бъдат включени и хората, които работят в онлайн пространството. Това ще подсигурява, че отбраната, която търсим, в действителност пада върху всички служащи, уточни водачът на КНСБ. Предстои сериозна борба и за груповото договаряне на мултинационално равнище. Засега това е мъчно, тъй като всяка страна и всеки континент имат своето национално законодателство. В същото време бизнесът на от ден на ден компании става световен и става все по-трудно да се бранят правата на служащите, които работят за тях, акцентира Пламен Димитров.

Президентът на КНСБ разгласи още, че България поддържа рамкова инструкция на Европейски Съюз за минималните заплати и упорства за рекомендация на Съвета на Европейски Съюз за доближаване на заплатите в Източна и Западна Европа.

България е страната в Европа с най-вече дами в IT-бизнеса – 34 на 100 или всеки трети чиновник в тази сфера е от женски пол. Това пък разгласи пред конгреса на ЕКП Екатерина Йорданова, ръководител на Съюза на транспортните синдикати и член на женския комитет към ЕКП. Въпреки това общата наклонност е, че заетостта на дамите в бранша на осведомителните връзки и технологии (ИКТ) в Европа понижава и доста от тях напущат в границите на няколко години. Като цяло момчетата и девойките са квалифицирани в това което вършат: 93% за момчета, 92% за девойки. В същото време обаче младите мъже са доста по-уверени в своите цифрови умения: 73% против 63% за девойките, посочи Екатерина Йорданова.

Една от аргументите да понижават дамите е, че те склонни на работни места, където към този момент има хора от техния пол. Поради дефицит на дами в бранша и макар високите заплати, към момента ползата към тези работни места е невисок и понижава.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР