КНСБ предлага създаването на национална програма за базови дигитални умения.

...
КНСБ предлага създаването на национална програма за базови дигитални умения.
Коментари Харесай

КНСБ предлага създаването на национална програма за базови дигитални умения

КНСБ предлага основаването на национална стратегия за базови цифрови умения. Предложението направи президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на тържественото съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, с което се отбелязва 100-годишния празник на Международната организация на труда /МОТ/ в Министерски съвет /МС/.

По мотив 100-годишнината на МОТ през юни ще бъде разискван документ за бъдещето на труда, обвързван с процесите на цифровизация и преходът към зелена стопанска система. Маурицио Буси, заместител районен шеф на Международното бюро по труда за Европа и Централна Азия, показа главните рекомендации в отчета, в който първият и главен приоритет е да се усилят вложенията в качествата на хората.

Президентът на КНСБ съобщи, че е окуражен от показания план на документ, защото в него се признава нуждата от нов контракт за обществена правдивост. Пламен Димитров разви предлагането си за основаването на национална стратегия за цифрови базови умения, в подтекста на дейностите, които следва да предприеме България за бъдещето на пазара на труда поради процеса на цифровизация. Той посочи, че България свети в алено и страната ни е на последно място по цифрови умения в Европейски Съюз. "Ние считаме, че е извънредно време цифровата промяна да застане в нашия фокус на вниманието. Затова предлагаме съответни дейности: нова скица в Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси ", изясни Димитров и посочи, че тя би могла да бъде за "дигитална промяна на пазара на труда " и Националната стратегия за базови цифрови умения.

По думите му в идващия програмен интервал от Европейския обществен фонд се планува финансиране от към 2,6 милиарда лева Пламен Димитров съобщи, че средствата би трябвало предпочитано да се ориентират към всички трансформации, които следва да се разпознават и адресират.

Освен това президентът на КНСБ предложи основаването на народен алианс за бъдещето на труда и бъдещето на компаниите, сходно на доста страни, измежду които Германия, Швеция, както и всички в Източна Европа. Той настоя и за приемането на още две конвенции на МОТ, свързани с груповото трудово договаряне.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев съобщи, че 6 милиарда лева е годишният размер на публичните поръчки, което съставлява 2 на 100 от годишните продажби на фирмите в страната в размер на 300 милиарда лева Той бе безапелационен, че в България се основава несправедливо отрицателен облик на работодателите, а те в действителност са моторът на развиването на страната, а синдикатите несправедливо са определяни за спирачки в развиването. Велев бе безапелационен, че тристранният разговор у нас има бъдеще при повишение на взаимното доверие и почитание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР