КНСБ предлага промяна на сегашната данъчна система в България -

...
КНСБ предлага промяна на сегашната данъчна система в България -
Коментари Харесай

КНСБ и Иван Костов призоваха за промяна на данъчната система

КНСБ предлага смяна на сегашната данъчна система в България - въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на минималната работна заплата, която е открита за страната и увеличение на оптималния застрахователен приход. Това сподели президентът на конфедерацията Пламен Димитров на научна конференция " 10 години плосък налог в България ", проведена от фондация " Фридрих Еберт " и КНСБ.

С въвеждането на необлагаем най-малко ще бъдат освободени от налог нискодоходните групи и техният наличен месечен приход ще нарасне. Според синдиката целият спомагателен наличен приход ще бъде изразходван за ползване, което ще има резултат както за икономическия напредък, по този начин и за приходите в бюджета под формата на Данък добавена стойност, оповестяват от синдиката.

Според шефа за България на фондация " Фридрих Еберт " доктор Хелене Контлендер плоския налог явно би трябвало да се отстрани, защото той ощетява нискодоходните групи.

КНСБ счита,че тази мярка е в унисон с съответни рекомендации на Европейска комисия към България за понижаване на неравенствата и битката със сивата стопанска система. Пламен Димитров уточни, че неравенствата в България нарастват в изискванията на плосък налог - България е единствената страна с коефициент на Джини по-висок от 40 %. Структурата на влоговете също потвърждава това - при общо 9,7 млн. депозити към юни 2018 година, 6,1 млн. от тях са на стойност до 1000 лв.. В 66 страни от общо 143, за които статистиката дава информация в целия свят, съществува необлагаем най-малко. Общо 11 стопански системи в Европа имат необлагаем най-малко, който е еднакъв на МРЗ, само че в това време други 14 страни от Европейски Съюз ползват някаква форма на необлагаема основа. Единствените страни в Европейски Съюз, които имат плосък налог и нямат необлагаема основа, са България, Унгария и Хърватия.

Бившият министър председател Иван Костов също беше на полемиката и предложи по-радикален метод. " Препоръката ни, която явно не е изпълнима при сегашните желания на българските гласоподаватели, е да се възвърне данъчно-осигурителната система от промяната преди 2001 година. Тя беше с необлагаем най-малко, имаше прогресивна канара, която пречеше да има тези огромни заобикаляния на данъчните и осигурителните вноски ", предложи Костов, представен от БНР.

Според финансовия министър Владислав Горанов, в този момент не е моментът за преразглеждане на съществуващата данъчна система.

" Ако концепцията е да борим единствено неравенството и да сменяем настоящето съразмерно с ново прогресивно облагане в границите на същия фискален резултат, неоспорим е изводът, че междинната класа доста ще увеличи това, което се отделя за бюджет. Обратното, в случай че желаеме да запазим почти сегашните равнища на облагане, въвеждайки единствено необлагаем най-малко, бюджетът ще загуби при разнообразни оценки сред милиард и два ", сподели още Горанов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР