КНСБ предлага да има различни отстъпки от сметката за ток

...
КНСБ предлага да има различни отстъпки от сметката за ток
Коментари Харесай

КНСБ предлага да има различни отстъпки в сметките за ток

КНСБ предлага да има разнообразни отстъпки от сметката за ток по отношение на идната либерализация на пазара на ток за битови консуматори и определянето на енергийно бедните. Това излиза наяве от мнение на синдиката по отношение на препоръчаните от Министерството на енергетиката промени на Закона за енергетиката.

" За обезщетения на всички клиенти да се ползват отстъпки от сметката съгласно доходното им положение за главно жилище единствено за несъмнено съответно количество сила в отоплителен или охладителен сезон и друго количество в временен сезон. Най-добре е схемите за подкрепяне да се създават от специфичен, умишлен за тази цел, способен орган със обществени функционалности ", пишат синдикатите по отношение на установяване на енергийно бедните консуматори у нас.

Негативно мнение по отношение на предлаганите промени изрази и омбудсманът Диана Ковачева, която счита, че е рисково да се бърза с освобождение на цените на тока за бита. " Стартът на поетапната либерализация на пазара на електрическа енергия за семействата от 1 януари 2024 година, т.е. по средата на отоплителния сезон, е припрян и недомислен. Има действителна заплаха правата на жителите да останат незащитени ", написа Ковачева.

Има заплаха цената на тока за бита да скочи фрапантно още от 1 януари 2024 година, без да се съблюдава временен интервал и задържане на ценовите равнища на контролирания пазар до 2026 година Това пък предизвести Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) във връзка предлаганите промени, които плануват поетапно либерализиране на пазара на електрическа енергия за семействата в идващите две-три години.

От КЕВР са обезпокоени, че в закона се залага бърза смяна с премахването на публичния снабдител НЕК и замяната му с частни търговци. Според закона това би трябвало да стане безусловно за няколко месеца. Затова регулаторът предлага временен интервал на отдръпване на публичния снабдител да е най-малко 2-3 години.

Една от огромните неясноти е от кое място ще се обезпечи финансирането на разликата в цените на контролирания (за домакинствата) и свободния (за небитовите потребители) пазар на електрическа сила на дребно. Според КЕВР, с цел да няма разтърсвания на пазара на ток за бита, са нужни спомагателни към 1,4 милиарда лева на година във ФСЕС за обезщетения. От регулатора предизвестяват, че тази сума може да набъбне поради несигурната геополитическа конюнктура, огромното търсене на сила в международен мащаб, дейностите на главните централни банки и др.

Комисията се опълчва и на желанията контролираният пазар на едро да се отстрани по средата на отоплителния сезон - 1 януари 2024 година, което може да сътвори " непреодолими компликации за крайните доставчици с ток да обезпечат нужните им количества ток за битовите клиенти ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР