КНСБ поиска данъчни промени, които ще допринесат повече работещи хора

...
КНСБ поиска данъчни промени, които ще допринесат повече работещи хора
Коментари Харесай

15% ДДС и 15% данък върху доходите иска КНСБ

КНСБ изиска данъчни промени, които ще допринесат повече работещи хора да имат чувство за справедливост; данъчната система би трябвало да бъде ревизирана, с цел да стане по-справедлива. Това заяви през днешния ден водачът на синдиката Пламен Димитров на конгрес по тематиката.

Според Димитров точно неналичието на чувство за правдивост е главната причина за публичното неодобрение сега.

КНСБ желае:

въвеждане на необлагаем най-малко, еднакъв на минималната работна заплата за страната;

въвеждане на 15% налог върху приходите на физическите лица;

въвеждане на 15% налог върху приходите на юридическите лица; както и

понижаване на общата ставка на Данък добавена стойност на 15%.

Според КНСБ сегашната данъчна система усилва неравенствата. Коефициентът на Джини, който мери неравенствата, мина 40 %, като няма друга страна в Европейски Съюз с сходно ниво, сподели Пламен Димитров. Съотношението сред най-богатия и най-ниския дял на популацията е над 8 пъти.

В 5% най-богати българи има централизация на 23 милиарда лв. запас, има все по-обедняваща междинна класа, добави Димитров.

" КНСБ не предлага нарастване на налозите, предлагаме по-справедливо преразпределение на налозите, никой работещ българин няма да пострада ", сподели Димитров.

От КНСБ са пресметнали, че в случай че главните претенции на синдиката бъдат признати, то държавният бюджет ще загуби към 4,67 милиарда лева, само че, въпреки това, има опция за генериране на други към 4 милиарда лева от въвеждането на спомагателни налози, които са предложили като опция на предстоящите загуби. По този метод чистият негативен резултат върху държавния бюджет ще бъде почти 600 млн. лева

Сметките на синдиката демонстрират, че в случай че хората получават 1000 лева работна заплата, ще разполагат с спомагателни 652 лева на година в следствие от въвеждането на измененията, които оферират в директното облагане на техните приходи.

Освен това, по линия на косвеното облагане, разноските на хората ще намалеят приблизително с 334 лева на година вследствие на измененията, които КНСБ предлага в Данък добавена стойност. Така общата спомагателна сума, с която ще разполагат хората на година ще бъде 986 лева Това значително може да се преглежда и като 13-та заплата, считат от КНСБ.

" Ако вашето домакинство се състои от двама души, които получават по 1000 лева работна заплата, то спомагателната сума, с която ще разполага на година, ще бъде 1972 лева ", показват синдикалните специалисти.

Според изчисленията на КНСБ всички хора, които получават приходи до 2500 лева, ще завоюват по линия на измененията в директното облагане. Макар данъкът да се подвига от 10 на 100 на 15 на 100, разполагаемите средства ще бъдат повече поради резултата от въвеждането на необлагаем най-малко.

Всички хора, които получават приходи над 2500 лева, ще изгубят по линия на измененията в директното облагане, само че ще завоюват по линия на измененията в косвеното облагане. Така, да вземем за пример, в случай че получавате 3000 лева работна заплата, ще платите 382 лева повече налог върху приходите на годишна база, само че ще разполагате с най-малко 900 лева повече за ползване по линия на смяната в косвените налози. По този метод крайният кумулативен резултат върху хората с високи приходи ще бъде още веднъж позитивен, считат от КНСБ. Около 100 000 са работещите българи със заплати над 3000 лв., показаха от КНСБ.

Правилният метод е да се преглежда данъчната система като цяло, а не обособени нейни налози, сподели ръководителят на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова, която взе присъединяване във форума на КНСБ.

Менда Стоянова уточни, че задачите на КНСБ са чувство за правдивост в данъчната система, само че по думите й не е ясно дали тази цел ще бъде реализирана с предложенията за промени на синдиката.

" Аз съм скептично настроена, че това, което оферират ще докара до по-голяма правдивост за работещите и неработещите хора, само че за мен е значимо да се направи сериозен разбор на това по какъв начин сходни оферти биха повлияли върху приходната част на бюджета, тъй като бюджетните доходи подсигуряват бюджетните разноски ", уточни ръководителят на бюджетната комисия.

По думите на Менда Стоянова доста по-често полемиката в обществото се води точно за бюджетните разноски и за това кои от тях би трябвало да бъдат увеличени. Чрез тях се реализират съществени политики на всяка една страна, само че в нашия бюджет немалка част от нашите разноски са ориентирани и към неработещи - пенсионери, заболели, небогати хора, добави Менда Стоянова и означи разноските за обществено подкрепяне.

" Дискусията е значима, само че би трябвало да се придвижи и в обществото, в това число и с резултатите, които се чакат от нея, тъй като смяната на една данъчна система, с изключение на политическа воля на една партия след избори, изисква и приемане от цялото общество, тъй като налозите се събират и заплащат непринудено ", заключи Менда Стоянова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР