КНСБ осъжда остро вчерашното решение на парламентарната икономическа комисия да

...
КНСБ осъжда остро вчерашното решение на парламентарната икономическа комисия да
Коментари Харесай

КНСБ: НС отряза работниците от правото да контролират дружествата, в които работят

КНСБ осъжда остро вчерашното решение на парламентарната икономическа комисия да отхвърли предложенията на синдиката за текста на член 21 от плана на Закон за обществените предприятия.
С това Народното събрание на процедура отряза служащите от правото им да управляват обществените компании, което е тяхно право по Конституция , законите на Р България, както и редица интернационалните актове, които предлагат самостоятелен контрол над ръководството на държавните сдружения. Това се споделя в позиция на КНСБ по отношение на решението на Народно събрание.
От синдиката напомнят, че присъединяване на представителите на служащите и чиновниците в ръководството на обществените предприятия, както в Надзорния съвет на новата Агенция за обществените предприятия и надзор, е част от рекомендациите на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР ) към междуведомствена работна група, която създаде плана на нормативен акт. Мярката е част и от Плана за деяние на българското държавно управление за ограничения в отговор на желанията на Република България за присъединение към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз.
Преди разглеждането му в Народното събрание, проектозаконът бе прегледан в Националния съвет за тристранно съдействие, който разиска и одобри правилата, залегнали в него, в това число и присъединяване на хората на труда в ръководството на държавните предприятия.
Погазването на правилото, че служащите не могат да управляват фирмите, в които се трудят, значи отвод от бистрота, което основава опасности за злоупотреби с така и така ограничавания обществен запас , декларират от КНСБ.
Пренебрегването на решенията на обществените сътрудници в НСТС е още един отрицателен сигнал в посока на подозренията за непрозрачно ръководство на държавните компании.
Настояваме Народното събрание да се съобрази с предложенията на КНСБ и да промени закона, тъй че служащите и чиновниците да бъдат показани както в управническите органи на обществените предприятия, по този начин и в Надзорния съвет на новата Агенция.
Отхвърлянето на тези текстове би означавало обществено напрежение във значими сфери от стопанската система с отрицателен резултат върху основни райони от страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР