КНСБ организира днес международна конференция в столицата по проблема за

...
КНСБ организира днес международна конференция в столицата по проблема за
Коментари Харесай

Чавдар Христов: Държавата трябва да засили контрола на недекларирания труд

КНСБ провежда през днешния ден интернационална конференция в столицата по казуса за сивата стопанска система и недекларирания труд. Във форума ще вземат присъединяване интернационалните и български специалисти, политици, измежду които са общественият министър Бисер Петков и експерти от неговото ведомство.

Какви са измеренията на сивата стопанска система и недекларирания труд в България? Справя ли се с нея дейно българското законодателство? Успяха ли ръководещите да изкарат на ярко приходите на стотици компании, които предлагаха работа, само че без трудови контракти - по тези въпроси приказва в " Преди всички " Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.
" Нашето усещане е, че европейската платформа за недекларирарния труд не се ползва. Поради естеството си тя е ориентирана към съгласуваност, а не толкоз към сивата стопанска система и към недекларирания труд. На хоризонта обаче се задава обединен европейски орган, който съответно ще следи какво става с обособените страни. Трябва също да засилим наличието на страната при контрола. Предлагаме ограничения в тази посока. За нас е значимо да не престават напъните против неизплащането на заплати и неплащането на осигурителни вноски ", означи Чавдар Христов.
Относно работещите в чужбина той добави, че " още на изхода от България може да е ясно къде отиват хората, вместо след това да търсим информация от други страни. Грижата за работещите наши сънародници в Европейски Съюз би трябвало да е същата, както за тези, които работят тук. Има много прояви, които разрешават да се види дали законът не е задоволително добър или не се съблюдава. Трябва да се търсят тези оптимални решения, които да водят до от ден на ден изсветляване. "  
Христов акцентира, че към този момент всеобщо са въведени разплащания през банки. Тази година за пръв път се появи тематиката за електронно трудово досие и тя занапред ще се добавя.
 
 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР