КНСБ организира дискусия за данъците, на която очакваше и представители

...
КНСБ организира дискусия за данъците, на която очакваше и представители
Коментари Харесай

И КНСБ повдигна темата за необлагаем минимум

КНСБ провежда полемика за налозите, на която очакваше и представители на властта, само че ръководещите гласоподаваха договорката за F-16 по същото време.

© Георги Кожухаров Увеличение на данъчната тежест за бизнеса и хората с високи приходи за сметка на получаващите по-ниски заплати и младите фамилии с деца. Подобна посока за спор предложи в петък един от синдикатите – КНСБ. Идеята, по думите на Пламен Димитров, президент на профсъюза, е, да се предизвика диалог за смяна на
данъчната система в страната за да се предоолее задълбочаващото се неравноправие в приходите на популацията.

От КНСБ оферират девет промени в данъчните закони. С максимален фискален резултат от тях е концепцията за въвеждане на необлагаем най-малко за всички работещи, който да е еднакъв на минималната работна заплата. По калкулации на синдиката това би " коствало " на бюджета към 1.5 милиарда лева през 2020 година Идеята не е нова и се предлага от дълго време от партии и икономисти в левия набор. Друг е въпросът, че при тази ниска ставка на налога от 10%, налагането на сходна мярка изисква изгубения доход да се компенсира отнякъде.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) може би има потребност от спор за съвременна данъчна система, само че той би трябвало да се води през 2021 година по време на предизборната акция за нов парламент и държавно управление. Според него до разслоение на приходите по-скоро води съществуването от години на нискообразовано и без трудови приходи население, което не прави опити да промени статута си от една страна и от друга – на висококвалифицирани експерти като тези в IT-сектора, чиито дохди порастват всяка година. " Незавидното място на България в международните ранглисти, които мерят корупцията демонстрира, че колкото
повече средства се изземват от страната и се преразпределят от служителите, толкоз по-голям тласък има за тяхното неефективно и безрезултатно разходване ", добавя Велев.

По-високи налози

Едно от предложенията на синдикатите за отплата на необлагаемия най-малко е налог дял да стане 10% (при 5% в момента). Така съгласно КНСБ ще се понижат финансовите тласъци за заплащане на заплати в плик, тъй като върху тази сума не се дължат осигуровки. Тази мярка обаче ще докара до 80 млн. лева повече, а и заплащанията в плик надали се дължат на ниския налог дял, защото преди този момент тази сума се полза и с 10% налог облага.

Друга идеия, която също не е нова и се стартира и от Българска социалистическа партия, и от другия огромен профсъюз, е увеличението на оптималния застрахователен приход. В момента той е 3 хиляди лева на месец, до момента в който КНСБ предлага да пораства поетапно до момента в който доближи 10 пъти минималната заплата като се следва така наречен швейцарско предписание (50% от годишния растеж на инфлация и 50% от нарастването на междинния застрахователен доход). Рискът от сходен ход е да се повлияе отрицателно на растежа на заплатите на висококвалифицираните експерти.

КНСБ предлага и налог върху финансовите транзакции със ставки сред 0.1% и 0.01%, от обсега на който да са изключени борсовите обществени предлагания (IPO), всекидневни банкови транзакции, депозити, заеми, капиталово банкиране и така нататък Аргументацията е, че сходен налог има и в други страни от Европейски Съюз, само че той не е повлиял отрицателно на пазарите. Друг е въпросът, че оборотите на българската фондова борса са така и така толкоз ниски, че сходен нов налог най-вече напълно да я задуши.

Може би най-популистки звучащата концепция е за " налог благосъстояние " за спестявания над избрана сума, тъй като е на процедура неизпълнима – всеки достигащ прага ще пренасочи част от парите си към покупка на парцел или различен тип инвестиция.

Да подтикваме младите

Синдикатът има и куп оферти за облекчение на младите фамилии с деца с концепция по този начин да се подтиква раждаемостта в подтекста на демографската рецесия в страната. Повечето от тях обаче не са прецизирани откъм практическото им приложение. Основната концепция е да има " необлагаем най-малък първичен приход за млади фамилии в размер на до 24 хиляди лева ". Другите са за безлихвен заем за покупка на жилище, както и
данъчен заем за фамилии на работещи младежи в друг размер съгласно броя на децата. Според изчисленията на синдиката тези ограничения ще костват към 50 млн. лева годишно на бюджета, само че според от това по какъв начин се ползват и по какъв начин са записани в закона, сумата може да е и доста по-голяма или пък на процедура облекченията да бъдат удавени в администрация.

Според Велев, който на полемиката, проведена от КНСБ, говореше от името на работодателските организации, демографската злополука в действителност е най-големия проблем за бизнеса и има смисъл да се мисли за цялостна тактика в тази област.

Най-оживено и с най-вече усмивки бе посрещнато изявлението на проф. Боян Дуранкев, който съобщи, че в случай че е финансов министър, би наложил налог със ставка от 100% над избрани приходи, тъй като не можело да се разпределят милионни под формата на дивиденти. В този подтекст, концепциите на КНСБ даже звучат умерено.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР