КНСБ не подкрепя редуцирането на обхвата за нови газови връзки

...
КНСБ не подкрепя редуцирането на обхвата за нови газови връзки
Коментари Харесай

КНСБ: ТЕЦ Бобов дол да бъде включен в Плана

КНСБ не поддържа редуцирането на обсега за нови газови връзки като инфраструктура за доставка на газ/водород единствено само към Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " и отпадането на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " в Плана за възобновяване и резистентност (НПВУ). Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е изнемощял в сегашния и финален вид на Плана, където решенията за заместващи мощности на природен газ, като преходно гориво, са ориентирани само към държавното дружество.

Синдикатите смятат, че на всички значими за енергийната система Топлоелектрическа централа би трябвало да се предложат решения за преход, да бъдат оценени дружно, а финансовата поддръжка да бъда ориентирана към най-ефективните оферти, прецизира news.bg.

Текущото разискване на НПВУ с Европейска комисия не следва да лимитира вероятните решения или да отсрочва работата по незабавното създаване на обхватен проект за преход. Нужно е да се посочат ясно детайлите на промяна в енергийния бранш и да се уточни намерено година за привършване на въгледобива у нас, което ще разреши да се възнамеряват съответни стъпки за бъдещето на въглищните региони у нас.

Липсата на обща визия за енергийната промяна на комплекса " Марица изток " и неналичието на взаимовръзка с методите за реализиране на обективен преход могат да доведат до прекомерно бързо прекъсване на работата на основни енергийни обекти " по стопански аргументи ". Това ще докара до съществени обществени и стопански проблеми, а тезата за обективен преход ще остане на назад във времето. Предложеният метод за целева замяна на индустриалните мощности на въглища в Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " е рисков, както заради късия интервал, в който инвестицията следва да се възвърне, по този начин и заради неналичието на изясненост за опциите за преход към водородно гориво за огромни енергийни обекти през 2029 година Този метод води директно към закриване на хиляди работни места без да е зает със обществената отбрана. Алтернативите за преход на въглищните райони са по-разнообразни и НПВУ следва да обезпечи опция за развиване на конкурентни оферти " изпод нагоре ".

КНСБ интензивно разисква тези използвани ограничения, които биха създали индустриалния преход в комплекса " Марица изток " резистентен. Такива ограничения са опциите за потребление на въглищата при по-добри софтуерни индикатори, смяна на горивната база, само че и необятна индустриализация като се употребяват активите на комплекса. Енергийната инфраструктура в комплекса е сериозна за националната електроенергийна система и ограниченията за композиция на ВЕИ и акумулатори са изключително приложени точно там. Затова настояваме по ограниченията за индустриалните зони и за създаване на 1.7GW ВЕИ категорично да се уточни, че част от плануваните планове по тези стратегии ще се осъществят с преимущество на територията на комплекса;

По отношение на разновидността за НПВУ в последния му вид от КНСБ регистрират, че най-сетне има логичен спретнат проект, който следва европейските рекомендации. Планът е разграничен на четири елементи, сред които има нужната синергия.

В него КНСБ поддържа прогнозата за кумулативен напредък на Брутният вътрешен продукт за интервала 2021 - 2025 година в размер на 21,7% като директен резултат от резултата на ПВУ върху стопанската система, само че считаме, че равнището на упоритост е прекомерно ниско. " Според нас, мултипликативният резултат би могъл да бъде даже повече ", декларират от синдиката и прибавят още една обща забележка: Съотношението сред разпределението на средствата в обособените стълбове продължава да бъде много нехомогенно. Например, в " Справедлива " и " Свързана " България се планува надлежно по едвам 18% и 17,8% от общия запас на целия проект, до момента в който за " Зелена България " са отделени 36,8%, а за " Иновативна България " - 27,4%. "

Акцент в рецензията им е точно към бранш Енергетика, където неналичието на национални стратегически документи не обезпечават обязаност с проектите за развиване.

Посочените Стратегия за стабилно енергийно развиване на Република България до 2030 година с небосвод до 2050 година, (която не е приета) и ИПЕК, (който е създаден при доста по-ниски цели за понижаване на въглеродните емисии), не могат да заместят неналичието на стратегическа визия за развиване на бранша.

Посочените като промени ограничения за разрастване на капацитета за развиване на водородните технологии и стимулиране на производството на електрическа енергия от ВЕИ в действителност са планови оферти, които следва оптимално да са ориентирани към пазарната реализация, когато са достигнали зрялост, а финансирането на нови ВЕИ е прекомерно обилно.

Прави неприятно усещане, че във връзка с енергийните планове в Плана, необятно се предлага основаване на голям брой работни групи за правене на предложение за нормативни промени. Според нас това по-скоро акцентира неналичието на подготвеност за използване на промени, което подлага на подозрение реалистичността на редица от ограниченията по НПВУ. Това е годно за случаите на ограничения, при които към момента липсват решения за необятно пазарно внедряване, като водородните технологии и технологии за геотермална сила.

Коментарът на КНСБ по обособените елементи:

" Иновативна " България: общ запас 27.4%

Целта на този дирек е повишението на конкурентоспособността на стопанската система и трансформирането ѝ в стопанска система, основана на знанието и интелигентния напредък посредством ограничения в областта на образованието, цифровите умения, науката, нововъведенията, технологиите и взаимовръзките сред тях. В този вид на проекта финансовия запас нараства до 1,35 милиарда лева, само че КНСБ не поддържат метода, по който е планувано да се изразходи той.

Синдикатите не престават да упорстват ресурса за програмата за придобиване на базови цифрови умения да бъде най-малко 500 млн. лева, с цел да може най-малко 1/3 от работещите в България да могат да бъдат обхванати. Ресурсът по програмата е 380 млн. лева

" Зелена " България: 36,8% от целия запас

КНСБ не е според с отпадането на капиталовият план " Рехабилитация на обекти за предотвратяване от нездравословното влияние на водите за попречване на последствия от неподходящи климатични събития " в размер 847 580 000 лева от раздела " Устойчиво селско стопанство ". Отпаднал е създаденият план " Реконструкция, възобновяване и рационализация на държавния хидромелиоративен фонд на Република България за стабилно ръководство на водите и адаптиране към климатичните промени ".

Неизвестни са и претекстовете за отхвърлянето на плана, а още по-неприемливо е, че тази версия не е обсъждана със земеделската общественост. Поради тази причина КНСБ няма по какъв начин да поддържат препоръчаното преструктуриране.

Относно предлагането за основаване на " Фонд за поощряване на софтуерния и екологичен преход на селското стопанство ", за който са планувани 247 млн. лева за сметка на Механизма за възобновяване и резистентност и 296.5 млн. лева от национално съфинансиране и още веднъж показват надълбоко противоречие. " КНСБ не разбираме логиката, по която се отхвърлят с лека ръка 847 милиона безплатни средства за рехабилитация на хидромелиоративните уреди, а сме подготвени посредством тази инвестиция " да натоварим " държавния бюджет с съвсем 300 милиона. "

Според КНСБ основаването на Комисия за енергиен преход излишно отсрочва за след 2023 година изработването на Пътна карта към климатична индиферентност, в случай, че сериозните решения ще би трябвало да бъдат взети преди този момент. Още повече, че към този момент има основан Съвет по Зелената договорка с РМС, на който могат да бъдат предоставени всички планувани задания още в този момент. Реформите и ограниченията за енергийна успеваемост, либерализация на пазара на електрическа сила и създаване на формулировка за енергийна беднотия са основни и изискват по-ясен ангажимент за държавна политика и поддръжка.

КНСБ не утвърждават на този декор заделените големи средства за поддръжка на нови ВЕИ, които би трябвало да се насочат към ограничения за енергийна успеваемост в композиция с ВЕИ за лични потребности за дребния бизнес и за семействата.

КНСБ не поддържа предлагането за пилотен план за комбинирано произвеждане на топлота и електричество от геотермални източници заради неналичието на пазарни решения и предлагаме тематиката да бъде ориентирана към научните стратегии на Европейски Съюз. Предвидените големи средства по този план следва да бъдат ориентирани към стратегии за поддръжка на локално равнище, които са нужни още на този етап;

Напълно липсват планове по значимите посоки за внедряване на " умните " мрежи и основаване на условия за работа на енергийните кооперативи, както и за създаване на общински когенерационни централи и централи за оползотворяване на енергийното наличие на отпадъците. Липсата на синергия сред политиките за кръгова стопанска система, цифровизация и запазване на околната среда най-ясно се вижда при проектите за поддръжка на локалните общности, само че точно там нуждата от развиване на начинания за възстановяване на изискванията на живот е най-висока, пишат още от КНСБ.

КНСБ поддържа повишението на каузи на средствата в съставен елемент " Биоразнообразие " на дирек " Зелена България ".

" Свързана " България - 17.8% от ресурсите

Подкрепяме плановете в региона на превоза, като цифровизация на железопътния превоз, преустрояване и рехабилитация на основни гарови комплекси, рационализация на тягови подстанции и секционни постове, закупуване на енергийно-ефективен и удобен преносим ЖП състав, стабилно ръководство на пътната сигурност, създаване на сектори от Линия 3 на метрото в София и план за устойчива градска подвижност.

" Справедлива " България 18% от общите средства.

Все още не е налице систематизиран измерител, който да отразява действителната степен на конвергенция по отношение на средноевропейските нива на приходи и Брутният вътрешен продукт, а КНСБ към момента не намира съответни ограничения и политики за справяне с демографската рецесия, поощряване на качествената претовареност и понижение на неравенствата. Проблемите на пазара на труда, квалификацията и преквалификацията на работната мощ единствено отчасти са наранени.

КНСБ поддържа кардинално всички препоръчани планове в региона на опазването на здравето, в това число и добавения план за система за незабавна здравна помощ по въздуха.

обстоятелството, че системата се нуждае от софтуерно и техническо обновяване и от възстановяване изискванията за работа на медицинските фрагменти и изискванията за лекуване на пациентите.

В умозаключение, на база всички гореизложени съображения и мнения, Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България, се въздържа от цялостна поддръжка, като упорства бележките и предложенията, които бяха отправени, да бъдат взети под внимание в процеса на завършване на НПВУ от идващото държавно управление.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР